Може допомогти військовим: президента просять врятувати зруйнований росіянами завод в Ізюмі

Президента просять урятувати зруйнований росіянами завод в Ізюмі.

Президента просять урятувати зруйнований росіянами завод в Ізюмі. Фото: Defense Express

Події
23 грудня 2022 17:04

Співробітники ДП "Ізюмський приладобудівний завод" звернулися до президента України Володимира Зеленського із закликом зберегти підприємство та не допустити вивезення обладнання та документації.

Про це повідомляють "Обрії Ізюмщини".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Всі працівники бажають якнайшвидше приступити до розбирання завалів території заводу та відновлення, щоб знову працювати на благо нашої України та забезпечення наших захисників надійними та якісними приладами. Працівники приладобудівного заводу стурбовані і тим, щоб зруйноване підприємство не було ліквідовано, щоб влада не допустила вивезення обладнання та технічної документації підприємства", - пише місцеве видання.

Президента просять урятувати зруйнований росіянами завод в Ізюмі.Президента просять урятувати зруйнований росіянами завод в Ізюмі. Фото: Обрії Ізюмщини

У зверненні йдеться, що Ізюмський приладобудівний завод є містоутворюючим, найбільшим роботодавцем та платником податків. До війни на заводі працювало 1200 осіб, багато хто — сім'ями. Завод має вікову історію.

"13 травня 2023 року має виповнитися 100 років, як було зварено та прийнято перше якісне варіння оптичного скла, що започаткувало виробництво високоякісного оптичного скла, оптичних приладів цивільного та військового призначення в місті Ізюмі, — йдеться у зверненні. — Без нашого заводу місто Ізюм зникне з карти України".

Окрім Офісу президента, звернення було направлено до Ради національної безпеки та оборони України та державного концерну "Укроборонпром".

Ізюмський приладобудівний завод виробляв обладнання та оптику для систем керування вогнем. Як писало у квітні "Суспільне" з посиланням на одного зі співробітників, завод працював з початку війни ще 3-4 дні, потім на нього скинули п'ять авіабомб, завдавали ударів із "Градів".

"Коли вибухи були маленькі, ще працювали, потім у бомбосховищі ховалися на території підприємства. Коли вже підійшли [російські військові — ред.], тоді ми вже не працювали, тому що масовані обстріли були і перед їх буквально приходом з літака були скинуті бомби. На щастя, поранених немає у колективі", - розповідав тоді співробітник, ім'я якого не називали.

За словами приладобудівника, коли працівники виходили із заводу, знищили "все, що потрібно було знищити" з документів та обладнання, оскільки місто знаходилося в окупації, а росіянам цікавий весь військово-промисловий комплекс України. Окупанти розгромили завод та викрали його майно. Незважаючи на це, на думку приладобудівника, відновити його можна, головне, що є спеціалісти.

"Вивозили все, до чого дотягнеться рука: сковорідки, каструлі, комп'ютери, меблі — все, що сподобалося. Мародерство, щоб потім додому посилати кілограмами чи тонами. Не в промислових масштабах, а в персональних. Наскільки мені відомо, верстати поки що на місці. Все можна відновити, фахівці є, все є. А яке буде прийнято рішення — чи відновлювати завод тут, будувати десь, чи перенести технології на інше вціліле підприємство — це вирішуватиме керівництво держави та концерну "Укроборонпром" - ред.]", - сказав співробітник.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах