Мешканці гуртожитку, який зруйнувала російська ракета, вимагатимуть компенсацію від РФ через ООН

Мешканці гуртожитку, зруйнованого російською ракетою, вимагатимуть компенсацію від РФ через ООН.

Мешканці гуртожитку, зруйнованого російською ракетою, вимагатимуть компенсацію від РФ через ООН. Фото: ДСНС

Події
30 грудня 2022 16:31

Люди, які постраждали внаслідок удару по будівлі гуртожитку на вулиці Ахієзерів у Харкові 17 серпня, вимагатимуть грошової компенсації від Росії.

Про це повідомила адвокат Харківської правозахисної групи Таміла Безпала, передає "Суспільне".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, 17 серпня близько 21:00 російські війська обстріляли Салтівку. Ракета потрапила до триповерхового гуртожитку на вулиці Ахієзерів. Почалася сильна пожежа. Загинуло 18 людей, 22 отримали поранення.

За словами юриста, із правозахисниками зв'язалися 17 постраждалих: родичі загиблих, а також люди, які отримали поранення та втратили житло.

Жителі розбитого гуртожитку на Ахієзері у Харкові вимагатимуть грошової компенсації від РФ. Грудень 2022 року.Жителі розбитого гуртожитку на Ахієзері у Харкові вимагатимуть грошової компенсації від РФ. Грудень 2022 року. Фото: Лариса Говіна/Суспільне

"З нас росіяни зробили безпритульних"

Вадим Решетников — один із тих, хто вижив після ракетного удару по будівлі по вулиці Ахієзерів, 4а. Пізніше на місці слідчі виявили уламки ракети типу "Іскандер".

Вадим Решетніков, мешканець гуртожитку на вул. Ахіезерів. Грудень 2022 року.Вадим Решетніков, мешканець гуртожитку на вул. Ахіезерів. Грудень 2022 року. Фото: Лариса Говіна/Суспільне

Вадим Решетніков розповідає, що отримав контузію та поранення ноги. Нещодавно вперше за довгий час разом із сусідкою прийшов на місце, де стояла його хата.

"Скажу одне: якби ці ракети полетіли туди, де їх сидить Путін. І якби вони відчули, як ми живемо. З нас вони зробили безпритульних", — каже Вадим Решетніков.

Сусідка Вадима, Оксана Магуріна каже, 17 серпня її родина вижила, бо на момент удару нікого з них не було вдома.

"У нас було все. Ми зробили 3 роки тому ремонт, ми поміняли абсолютно всі меблі. Ми нікуди не збиралися їхати. У мене навіть холодильник ще на виплаті, я за нього ще плачу", - каже власниця зруйнованого житла.

Оксана Магуріна жила у гуртожитку на вул. Ахіезерів. Грудень 2022 року.Оксана Магуріна жила у гуртожитку на вул. Ахіезерів. Грудень 2022 року. Фото: Лариса Говіна/Суспільне

Оксана Магуріна живе у родичів, Вадим та кілька його колишніх сусідів поки що житимуть у гуртожитках. Мерія, за словами Вадима, надала кімнати до 31 серпня 2023 року: "Зиму пережити, іншого виходу немає. Самі розумієте".

"Терехів сказав, що нам квартири дадуть - це було. Ось сюди приїжджав, ми йому ставили питання. Ми постраждали: немає дома, нічого. Він каже: вам дадуть квартири", - згадує Вадим Решетніков.

Коментар юриста

17 людей, які постраждали внаслідок удару по будівлі на Ахієзерів, вийшли на зв'язок із юристами Харківської правозахисної групи, розповідає адвокат Таміла Беспалая. Вимагають грошової компенсації від країни-агресора.

"Готуємо заяву в ООН. Це буде велика колективна заява. На сьогоднішній день у Харкові – це випадок із найбільшою кількістю жертв за один раз, за одне влучення", - каже юрист.

Що кажуть у мерії

За словами директора Департаменту міської ради з питань інформації та зв'язків із громадськістю Юрія Сидоренка, гуртожиток планують відбудувати та готують для цього документацію.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах