Харків'янка спалила свій російський паспорт

Харків'янка спалила свій російський паспорт.

Харків'янка спалила свій російський паспорт. Фото: Марія Мосна

Події
24 червня 2022 17:58

Жителька Харкова Марія Мосна — росіянка за паспортом — відмовилася від російського громадянства та намагається здобути громадянство України.

Але зробити це зараз дуже складно, пише "Суспільне".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У березні Марія Мосна спалила паспорт РФ.

"Таким чином я вирішила показати, що я не підтримую політику Росії і взагалі не хочу мати жодних зв'язків зараз із цією країною", — сказала жінка.

Марія Мосна відмовляється від громадянства РФ. Фото: Марія МоснаМарія Мосна відмовляється від громадянства РФ. Фото: Марія Мосна

На отримання громадянства Марія чекає понад два роки.

"Я подавала документи з прив'язкою до Луганської області, де був прописаний у той час мій чоловік. Коли я вже мала ось-ось отримати його, почалося вторгнення, там все згоріло, мені сказали робити все це заново. І я ще рік чекала на документи вже в Харкові, але їх втратили", — розповіла Марія.

Депортувати жінку не можуть, оскільки має вид на постійне проживання в Україні.

Марія Мосна відмовляється від громадянства РФ. Фото: Марія МоснаМарія Мосна відмовляється від громадянства РФ. Фото: Марія Мосна

Ще одна мешканка Харкова Кіра Джафарова також вирішила відмовитися від російського паспорта у 2014 році, зараз вона чекає на отримання українського громадянства.

"Стало зрозуміло, що Росія — країна агресор, і цей паспорт носити із собою соромно", — сказала харків'янка.

Кір Джафаров відмовляється від громадянства РФ. Фото: Громадське ХарківКір Джафаров відмовляється від громадянства РФ. Фото: Громадське Харків

"Я розпочала процедуру виходу з російського громадянства, і в російському консульстві весь час чинили якісь перешкоди, вимагали принести паспорт Союзу [СРСР]. Після хвилі COVID-19 і карантину накопичилися величезні черги, записи були через три місяці. Зрештою 2 грудня вони прийняли ці документи і протягом 3-6 місяців вони мали надати офіційний документ про вихід з російського громадянства. Але почалася війна", — каже вона.

Тимчасовий дозвіл на проживання у жінки закінчується 17 грудня 2022 року, до цього часу вона має оформити документи, інакше її депортують.

Припинення громадянства: коментар юриста

"На даний момент у зв'язку з війною є проблема з отриманням громадянства громадянами інших країн, зокрема, громадянами Росії, і це пов'язано, по-перше, з неможливістю належним чином припинити громадянство Російської Федерації, і, по-друге, про те, що Офіс президента України з посиланням на військовий стан призупинив розгляд документів про громадянство України", — каже адвокат Дар'я Тарасенко.

Припинити громадянство РФ неможливо через те, що нині в Україні не працюють посольства та консульства Росії.

"А виїхати в Росію, як мінімум, небезпечно. 24 лютого ситуація змінилася і будь-яка людина з паспортом Росії, проживаючи на території України, потенційно має ризики для свого життя та здоров'я, якщо вона прибуде на територію Російської Федерації", — вважає адвокат.

В офіс президента подали петицію із проханням спростити процедуру відмови від громадянства країни-агресора. Джафарова вважає, що документ не набере необхідних 25 тисяч голосів, бо людей із такою проблемою менше.

У 2022 році громадянство України за народженням отримали 573 громадян РФ, за 5 місяців 2021 року — 161; за територіальним походженням у 2021 році — 1058 громадян РФ, за 5 місяців поточного року — 214, повідомили у Державній міграційній службі.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах