Інститут вивчення війни прокоментував бойові дії у районі Балаклії

Інститут вивчення війни прокоментував бойові дії у районі Балаклії.

Інститут вивчення війни прокоментував бойові дії у районі Балаклії. Фото: Balakleya UA

Події
07 вересня 2022 13:37

Українські сили здійснили контратаку на Харківщині поблизу Балаклії. Аналітики пов'язують контрнаступ ЗСУ, зокрема з перекиданням окупантів на південь.

Відповідну інформацію надрукував американський Інститут вивчення війни (ISW).

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Другий день на Балаклійському фронті тривають бойові дії. Генштаб поки що не включає інформацію до своїх відомостей.

"Контратака, ймовірно, відкинула російські війська на лівий берег (північний берег) рік Сіверський Донець і Середня Балаклійка 6 вересня. Українські сили, ймовірно, захопили Вербівку (менше трьох кілометрів на північний захід від Балаклії). На геолокаційних кадрах видно українську піхоту в Східній Вербівці. Численні російські джерела визнали досягнення України у Балаклії та повідомили, що російські війська зруйнували неназвані мости на східних околицях Балаклії, щоб запобігти подальшому українському просуванню. На зображеннях, опублікованих 6 вересня, також видно зруйнований російський міст через річку Середня Балаклійка - географічний об'єкт, яким, ймовірно, пролягає російська лінія фронту в цьому секторі. Користувачі соцмереж повідомили, що 6 вересня російські війська відступили з блокпостів за шість кілометрів на захід від Балаклії», — розповіли аналітики.

Вони припускають, що російські війська вже не утримують своїх попередніх позицій у Байраку та Новій Гусарівці (на південь від Балаклії на правому березі Сіверського Дінця).

"Ймовірно, російські війська залишили Байрак і Нову Гусарівку наприкінці серпня. На знімках, опублікованих 30 серпня, видно, що російські війська підірвали міст через річку Сіверський Донець біля Байрака. Діяльність із руйнування мостів свідчить про планове відведення Росії. Генштаб України 6 вересня повідомив, що російські сили завдали авіаударів Байраку, що вказує на те, що українські сили могли просунутися в цьому районі", - зазначили в Інституті вивчення війни.

Там вважають, що перекидання Росією військ із Харкова та сходу України на південь України, ймовірно, створить можливість для українського контрнаступу.

"Українська контратака 6 вересня, ймовірно, була опортуністичною спробою, спричиненою передислокацією російських сил із цього району для посилення російських позицій проти українського контрнаступу в Херсонській області", - повідомили аналітики.

В Інституті вивчення війни уточнили, що згідно з некрологами про російських військовослужбовців Росія перекинула до Херсонської області частини 147-го артилерійського полку 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї гвардійської танкової армії не раніше кінця серпня.

"Це перший випадок, коли ISW спостерігала елементи російської елітної 1-ї гвардійської танкової армії, що діє на півдні України. Підрозділи 147-го раніше воювали в Бучі під Києвом у березні, а підрозділи 1-ї гвардійської танкової армії діяли в основному вздовж осі після відходу Росії з Києва", - додали там.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах