Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон

Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон.

Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон. Фото: Суспільне

Події
07 листопада 2022 13:42

Голова Циркунівської громади Микола Сікаленко майже тиждень провів "на підвалі" у росіян.

Протягом 2,5 місяців Циркунівська громада перебувала в окупації. 7 травня було звільнено ЗСУ, але перебувало під вогнем на лінії розмежування. Про те, як виживала громада в окупації, Сікаленко розповів «Суспільному».

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Росіяни нашу громаду називали містом"

До Циркунівської громади входять три великі населені пункти (Циркуни, Черкаські Тишки, Руські Тишки) та 4-5 маленьких хуторів. Циркуни розміщуються за три кілометри від кільцевої дороги Харкова. До вторгнення РФ у громаді проживало близько 10 тисяч осіб, зараз – 2,5 тисячі осіб.

Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон.Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон. Фото: Суспільне

“У нас досить успішна громада була: 80% вулиць було асфальтовано, освітлення на всіх вулицях було”, - каже Микола Сікаленко.

Окупація і бойові дії завдали громаді значної шкоди. Практично всі будинки у Циркунах та Російських Тишках пошкоджені.

"Циркуни зруйновані сильно. Ушкоджених будівель - 80-90%, зруйнованих повністю - 30-40%. У нашій громаді є населений пункт Російські Тишки, там взагалі, мабуть, усі 100%. Ситуація особливо важка там", - повідомив Микола Сікаленко.

Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон.Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон. Фото: Суспільне

За попередніми даними, під час війни загинуло 50 мешканців громади.

"Деякі люди хотіли, щоб я пішов на співпрацю"

У повномасштабне вторгнення РФ в Україну Сікаленко не вірив, каже: "Якби мені хтось сказав 23 лютого про це, я б плюнув йому в обличчя, що таке може бути".

Після початку вторгнення Микола Сікаленко із громади не виїжджав.

"У перші дні окупації було незрозуміло з продовольством, все було незрозуміло. Деякі люди хотіли, щоб я пішов на співпрацю з росіянами, щоб їжу возили, я сказав: "Якщо я піду на співпрацю, я стану гауляйтером, я цього не допущу ніколи. Я з голоду помру, з ними співпрацювати не буду". Потім у нас знайшлася ініціативна група, потроху почали їздити до росіян, щоби продукти брати", - розповідає Микола Сікаленко.

Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон.Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон. Фото: Суспільне

Поки громада була в окупації, люди харчувалися тим, що мали у льоху.

"Ми сільська місцевість, у нас є таке поняття як льох: овочі свої, запаси, закрутки свої – це здорово рятувало. А потім із продуктами налагодилося, не голодували, а коли громаду звільнили, у нас тут волонтери працювали, багато постачали продуктами", – повідомив голова Циркунівської громади.

"Бити – не били. Просто морозили"

Миколи Сікаленка розповів, що 21 березня його викрали військові РФ.

“Приїхали зі стріляниною, зв'язали мене, мішок на голову і відвезли… Вони мене спонукали до співпраці, морозили мене, щоб я не чинив опір, щоб я вирішив з ними співпрацювати. Бити – не били. Просто морозили. Їсти не давали, воду давали. А згодом відпустили. Вранці 27 березня відчинили двері, кажуть – йди”, – розповів Миколи Сікаленко.

Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон.Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон. Фото: Суспільне

Один із окупантів із позивним "Владивостоком", який був начальником незаконної військової адміністрації, вимагав у голови громади печатку сільської ради.

"Гауляйтерів тут не було. Тут був якийсь "Владивосток", який був "начальником військової адміністрації", він приходив до мене, вимагав печатку сільської ради. Я сказав, що не знаю, де вона", - каже голова Циркуновської ОТГ.

"Наробили людям багато горя"

Після звільнення понад тисячу людей повернулися додому. Поступово відновлюється сфера ЖКГ.

"Завдяки "Мерефагазу", нам відновили постачання газу. Це спонукає людей повертатися. Але дуже багато понівечених будівель, не всі зможуть пережити зиму тут, але багато хто повернувся. 1200 людей залишалися, більше тисячі повернулися", - розповів Микола Сікаленко.

З 24 лютого немає світла.

"Я енергетик за освітою, працював енергетиком, думаю, що мережу простіше заново робити, ніж відновлювати, що є", - вважає голова громади.

Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон.Голова ОТГ під Харковом розповів про російський полон. Фото: Суспільне

Потроху у громаді відновлюється медична сфера: двоє лікарів з лікарні повернулися, двічі на тиждень вони ведуть прийоми.

До громади постійно надходить гуманітарка.

"Зараз у нас уже перебір гумдопомоги, я вам скажу. Люди трохи звикли, що гуманітарка мало не щодня. Я прошу вже волонтерів – не приїжджайте, везіть, де звільнили нові міста, там біда у людей", – каже керівник Циркунівської громади..

Наразі Миколу Сикаленка призначено начальником Циркунівської сільської військової адміністрації.

"Я тут народився. Далі планую жити. Відбудовувати. Відновлювати. Відновлення громади вже почалося. У нас порядок: викошено все, наводимо порядок, не все відразу, але робитимемо. Люди не падають духом, толоки проводимо, упорядковуємо територію, люди хочуть відновлюватися, зробити громаду такою, якою вона була до вторгнення", - каже голова Циркунівської громади.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах