Стягнули багато сил: росіяни, схоже, планують наступ на Куп'янськ — Гайдай

Росіяни, схоже, планують наступ на Куп'янськ – Гайдай.

Росіяни, схоже, планують наступ на Куп'янськ – Гайдай. Фото: Міноборони

Події
07 грудня 2022 09:53

Росіяни сконцентрували біля меж Луганської та Харківської областей значні військові сили. Глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай припустив, що РФ планує наступ на Куп'янськ.

Про це він повідомив в ефірі телеканалу "FreeДом".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

«Здається, ршисти хочуть йти на Куп'янськ», — прокоментував Гайдай у своєму telegram це інтерв'ю.

Ідею такого контрнаступу він назвав «божевільною».

«Дуже багато сил та коштів стягнули у район Сватове. Можливо, вони мають якусь божевільну ідею контрнаступу на Куп'янськ. Мене вже нічого не здивує з таких витівок російського командування. Але вони стягують туди і техніку, і війська. Таке враження, що начебто навіть планується спроба контрнаступу», — заявив Гайдай в ефірі.

Бойові дії у Харківській області.Бойові дії у Харківській області. Інфографіка: understandingwar.org

При цьому, в цьому районі армія окупантів постійно зазнає втрат від Сил оборони.

«У них якщо не кожен день, то через день відбувається наш улюблений «хлопок». У них підриваються і будинки, в яких вони зробили тимчасові казарми, і скупчення техніки, причому це відбувається біля Сватового у всіх невеликих селах, що входять до цієї громади. Тому що вздовж лінії фронту практично всі будинки зайняті. Практично у кожному приватному будинку перебувають десятки солдатів», - розповів голова Луганської ОВВ.

За даними Гайдая, на Сватівському напрямі все сильно заміновано, проте Сили оборони "повільно, але впевнено" просуваються вперед.

«Дуже важко це відбувається, тому що часу було достатньо російських окупаційних військ, щоб підготувати таку ешелоновану лінію оборони. Вона складається з тотального мінування всієї території. Це не тільки дороги та мости, а й лісопосадки та будівлі. Заміновано дуже багато території. Підрозділи, які ставлять для стримування наших військ у лісосмуги, там зариваються як кроти. Там цілі підземні комунікації. Це говорить про те, що мали достатньо часу, щоб підготуватися. Іноді доводиться просто цю лісосмугу розстрілювати, підривати артилерією чи спеціальними засобами, бо інакше їх звідти просто не викурити. Такий «міні-луганський В'єтнам», — описав те, що відбувається, глава ЛОВА.

За його словами, траса Сватово – Кремінна «протягом невеликого, але стабільного часу» перебуває під вогневим контролем ЗСУ:

«Тобто спокійно та безпечно діставати техніку, БК чи якісь резерви у бік Кремінної у окупантів не виходить взагалі».

Нагадаємо, аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що українські військові, ймовірно, звільнили кілька населених пунктів у Харківській області.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах