У Харкові пропонували назвати вулицю на честь Геннадія Кернеса

У Харкові пропонували назвати вулицю на честь Геннадія Кернеса.

У Харкові пропонували назвати вулицю на честь Геннадія Кернеса. Фото: gordonua.com

Події
26 липня 11:45

Три пропозиції щодо увічнення екс-мера Харкова Геннадія Кернеса надійшло до Харківської обласної військової адміністрації у зв'язку з перейменуванням у рамках деколонізації. Робоча група не підтримала жодну з них.

Нагадаємо, 24 липня відбулося дев'яте, завершальне засідання Робочої групи Харківської обласної військової адміністрації з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії. Розглядалися варіанти перейменування 48 вулиць та трьох станцій метро.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Увічнити ім'я Кернеса у харківських топонімах запропонували троє людей.

Так, громадянин на ім'я Олександр Зеленський запропонував перейменувати на честь Геннадія Кернеса бульвар Грицевця. Інші варіанти для цього топоніму: бульвар Дмитра Антоновича та Євгена Коновальця. Був прийнятий варіант назви – бульвар Дмитра Антоновича. Представниця Українського інституту національної пам'яті Марія Тахтаулова так пояснила рішення не підтримувати варіант "бульвар Кернеса":

"Очевидно, було б правильно, якби з такою ініціативою виступала передусім Харківська міська рада, а не ми з вами, зокрема начальник ОВА Олег Синєгубов".

У свою чергу, представник мерії Олександр Новак сказав, що не може голосувати за цей варіант через конфлікт інтересів.

Довідка Vgorode. Антонович – український історик, політичний діяч. Навчався у Харківському університеті. У Харкові організував Українське студентське товариство, був ініціатором молодіжних з'їздів. Разом із однодумцями створив у 1900 році у Харкові Революційну Українську Партію (РУП), виступав за єдину незалежну соборну Україну. 1917 року був міністром морських справ Української Центральної Ради. Після захоплення влади в Україні більшовиками перебував в еміграції. Був одним із засновників Українського вільного університету у Празі та його ректором, директором Музею визвольної боротьби у Празі. Автор одного з перших ґрунтовних викладів "Українська культура. Курс лекцій".

Ще один варіант увічнити ім'я Кернеса запропонувала громадянка Наталія Леонченко. Для цього вона обрала вулицю Грицевця. Альтернативою була 92-а окрема штурмова бригада імені кошового отамана Івана Сірка. Робоча група надала перевагу військовим.

"92 бригади, всі знаємо, які виконує завдання з початку вторгнення 2014 року і до теперішнього часу, тому для нас прийнятна пропозиція 92-ї бригади", – прокоментував Новак.

Третя ініціатива походила від громадянки Вікторії. Вона пропонувала назвати ім'ям екс-мера проспект Гагаріна. Інші варіанти перейменування:

  • "Аерокосмічний", "Зміївський", "Сергія Корольова", "Левка Лук'яненка", "Проспект Просвітителів", "Андрія Кошурка".

Перший заступник міського голови підтримав назву "Сергія Корольова", аргументуючи тим, що у Харкові немає такої вулиці, на відміну від інших обласних центрів.

"Ніхто не заперечує проти заслуг Левка Лук'яненка, Героя України. І я хочу тут відзначити і Геннадія Кернеса, який обирався. Не довго розповідатиму, ми працювали і жили, харків'яни поважають, тричі обирався міським головою... Визначатися потрібно голосуванням, можливо, рейтинговим голосуванням, багато пропозицій, які заслуговують на повагу, але від міста я пропоную в цей час "Королева"", - сказав Новак.

Нагадаємо, після смерті Кернеса звучали пропозиції про перейменування на честь Кернесу парка, станції метро та проспекту чи вулиці.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах