Українські війська уповільнюють просування росіян під Липцями, перерізуючи шляхи постачання їжі та води — ЗМІ

Українські війська уповільнюють просування росіян під Липцями, перерізаючи шляхи постачання їжі та води — ЗМІ.

Українські війська уповільнюють просування росіян під Липцями, перерізаючи шляхи постачання їжі та води — ЗМІ. Фото: Генштаб ЗСУ

Події
09 липня 16:35

Українські атаки на лінії поставок РФ змусили російські підрозділи, що вторглися до північно-східної частини Харківської області, шукати їжу, воду та боєприпаси та уповільнювати просування в глиб України.

Про це повідомляє The Washington Post, пише "Українська правда".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У матеріалі WP посилається на українських польових командирів, які поділилися перехопленими радіо та телефонними розмовами, а також результатами допитів російських військовополонених.

У статті йдеться, що перехоплення та інтерв'ю з 10 українськими командирами та військовими малюють картину все більш відчайдушного стану російських сухопутних військ, які втрачають особовий склад та динаміку просування.

У розшифровці однієї радіорозмови, перехопленої в червні і переданій The Washington Post, російський солдат наказує іншому солдату переконатися, що прибулі війська, відповідальні за перевезення вантажів, розуміють, що існує гостра нестача їжі та води.

Перехоплені повідомлення, надані The Washington Post, показують, що Росія стикається із значними труднощами у забезпеченні достатньої кількості маршрутів постачання для задоволення основних потреб своїх військ.

В одному з повідомлень російський солдат розмовляє зі своїми батьками, розповідаючи їм, що він знаходиться поблизу українського села Липці, де його підрозділ втратив кілька людей і у нього закінчилась їжа.

В іншому повідомленні йдеться про те, що російські війська іноді відмовляються просуватися вперед.

Начальник штабу 13-ї бригади Національної гвардії України полковник Максим Голубок каже, що після того, як Вашингтон зняв обмеження на ураження цілей на території РФ, Росія перестала концентрувати великі групи військ у прикордонній зоні та відвела деякі артилерійські системи для їхнього захисту.

Максим Голубок, начальник штабу 13-ї бригади Національної гвардії України, 28 червня.Максим Голубок, начальник штабу 13-ї бригади Національної гвардії України, 28 червня. Фото: Сергій Моргунов для The Washington Post

Український солдат Дмитро, відповідальний за моніторинг російських комунікацій, розповів, що раніше російські солдати використовували мотоцикли та баггі для постачання. Але після того, як Україна, використовуючи безпілотники, замінувала дороги та підвела машини постачання, російські солдати пересуваються переважно пішки.

За словами Дмитра, через постійне українське спостереження російські війська пересуваються короткими групами, часто ховаються в укриттях, тому подорож у якихось 8 км за їжею та водою може зайняти три дні або більше.

"Якщо ми перервемо маршрути, якими вони доставляють їжу та припаси, нам не потрібно буде йти в атаку - вони просто залишать позиції", - каже він.

Солдат 57-ї української бригади Андрій Щербина розповів, що з перехоплених розмов зрозумів, що російські військові обмежують споживання води, випиваючи лише по 250 мл.

Андрій Щербина, 42 роки, та Олег Кушнеров, 36 років, сидять у кузові своєї вантажівки після повернення із завдання під Вовчанськом 27 червня.Андрій Щербина, 42 роки, та Олег Кушнеров, 36 років, сидять у кузові своєї вантажівки після повернення із завдання під Вовчанськом 27 червня. Фото: Сергій Моргунов для The Washington Post

"Наша головна мета – не дати росіянам налагодити маршрути поставок. Якщо ви перекриваєте воду та їжу, вони опиняються у дуже поганому стані", – каже він.

Перехоплена інформація така цінна, що українські військові ризикують життям заради її збору.

Піхотинець Андрій, який провів кілька тижнів на найбільш напружених ділянках фронту, сказав, що з таких розвідданих він дізнався, що у Росії "багато поранених, і у них проблеми з їжею та водою".

"Вони просили про поповнення запасів, але транспорт не міг дістатися до них", - розповів він.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах