На екс-мера Куп'янська Геннадія Мацегору скоєно замах: у РФ повідомляють про його смерть

На екс-мера Куп'янська Геннадія Мацегору скоєно замах: у РФ повідомляють про його смерть.

На екс-мера Куп'янська Геннадія Мацегору скоєно замах: у РФ повідомляють про його смерть. Фото: "Вконтакте"

Події
12 червня 12:41

Замах на колишнього Куп'янського міського голову Геннадія Мацегору стався 7 червня 2024 року у місті Старий Оскол Російської Федерації. Його госпіталізували до московської лікарні, стан був критичним.

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

11 червня у російських ЗМІ опублікували інформацію про те, що Мацегора помер у лікарні.

Нагадаємо, Мацегора, який балотувався у мери Куп'янська від партії ОПЗЖ, добровільно пішов на повну співпрацю з російськими загарбниками. Зокрема, у червні 2022 року він підписав так званий протокол створення окупаційної Харківської адміністрації та публічно про це оголосив. Після звільнення Куп'янська втік із росіянами до Білгородської області, де, за даними ГУР, росіяни приставили до Мацегори посилену охорону.

У повідомленні про смерть Мацегори російські ЗМІ посилаються на допис матері Людмили в соцмережі Вконтакте. Щоправда, у пості йдеться, що Мацегора помер ще 10 травня 2024 року (а не в червні, як слід було б за хронологією подій).

На екс-мера Куп'янська Геннадія Мацегору скоєно замах: у РФ повідомляють про його смерть фото 1На екс-мера Куп'янська Геннадія Мацегору скоєно замах: у РФ повідомляють про його смерть фото 1

Є й інші дива у цьому повідомленні.

За даними видання "Медіазону", про смерть Мацегори написали з фальшивого облікового запису в соцмережі "ВКонтакте".

"Кілька видань повідомили про смерть [колишнього] мера Куп'янська (Харківська область України) Геннадія Мацегори, посилаючись на пост у "ВКонтакті", написаний нібито від імені його матері. Це фальшива сторінка, яку нещодавно перейменували. Згідно з історії акаунту, як мінімум наприкінці квітня у нього було ім'я Nik Bondar. Зараз там лише одна фотографія жінки та один пост – про смерть Мацегори”, – йдеться у публікації.

Через кілька годин після посту "матері" Мацегори про смерть її сина без вказівки джерела даних написали прокремлівські телеграми-канали Mash, Baza, Shot та інші.

У Головному управлінні розвідки МОУ поки що не підтвердили смерть Мацегори.

В Україні справу екс-мера Куп'янська Геннадія Мацегори вже розглядає суд. Йому загрожує довічне ув'язнення за звинуваченням у держзраді.

За інформацією спікера Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка, судовий процес та встановлення винності Мацегори триватиме доти, доки не буде офіційно встановлено його смерть.

"Має бути українське свідоцтво про смерть, оформлене відповідним чином його родичами або уповноваженими особами. Факт того, що десь кладуть труну в землю, не свідчить жодним чином про смерть особи", - сказав він.

"Розуміючи невідворотність покарання та безперспективність свого перебування в Росії, не виключається факт, що це може бути захід, спланований обвинуваченим самостійно або за допомогою спецслужб Росії, щоб змінити прізвище та ім'я і надалі з'явитися десь в іншій країні, знову ж таки для заплутування правоохоронних та судових органів України. Тому зараз немає ні об'єктивної інформації, ні законних підстав, ні документів, щоб говорити про закриття справи", - додав Чубенко.

За його словами, у будь-якому випадку, оскільки обвинувачений ховався від українських правоохоронних органів на території Росії і не планував брати участь у судових засіданнях, факт його можливої ​​смерті особливо не змінить ситуації із судовим розглядом.

"У судових засіданнях розглядатимуться зібрані прокурором та слідчими докази винності особи. Встановлення провини важливе як для громадян України, які постраждали від його дій, так і для можливої ​​конфіскації майна особи, яка вчинила державну зраду", - пояснив спікер обласної прокуратури.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах