Удар по друкарні в Харкові позначиться на книговидавництві в Україні — власник друкарні

Удар по друкарні в Харкові позначиться на книговидавництві в Україні - власник друкарні.

Удар по друкарні в Харкові позначиться на книговидавництві в Україні - власник друкарні. Фото: Харківська обласна прокуратура

Події
24 травня 13:01

Атака РФ на друкарню у Харкові матиме наслідки на всю галузь книговидавництва в Україні.

Про це заявив в ефірі Радіо Свобода Сергій Політучий, власник поліграфічного комбінату "Фактор-Друк".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, через безпеку та енергетичну ситуацію в Харкові місцеві друкарні і так працювали не на повну і не забезпечували потреб усіх видавництв.

"Склалася ситуація, коли всі сукупні потужності друкарень України вже не могли забезпечити потребу видавництв. З руйнуванням нашої друкарні сукупна потужність знизиться не менше ніж на 30-40 відсотків. І таким чином, сам процес друку книг, включаючи і підручники, яких ми друкували – я не знаю, мабуть, до 50 відсотків усіх підручників, які друкувалися у державі. І тому як це будемо робити завтра, я на зараз не знаю. І я розумію, що без підтримки і міжнародної спільноти, і держави це питання буде вирішити дуже важко", – сказав Політучий.

Відновити зруйноване російським ударом виробництво друкарні Vivat у Харкові буде неможливо без підтримки держави та міжнародної спільноти каже він.

Удар по друкарні в Харкові позначиться на книговидавництві в Україні - власник друкарні.Удар по друкарні в Харкові позначиться на книговидавництві в Україні - власник друкарні. Фото: поліція Харківської області

Втім, за його словами, навіть за допомогою поновлення роботи друкарні може забрати багато часу – не менше кількох місяців. Щодо можливості релокації друкарні у безпечніші регіони України, то вона дуже дорога, каже Політучий. Крім того, за його словами, в інших областях України такі підприємства можуть відчути нестачу спеціалістів у цій галузі.

"Більшість поліграфічних потужностей зосереджені саме в Харкові. Я не знаю напевно, але якщо ми говоримо про друкарство, я думаю, що це не менше 85-90 відсотків усіх книг, що друкуються в Україні, друкуються у Харкові – на нашій друкарні, а також у наших партнерів, у наших колег по галузі… Навіть якби ми за допомогою когось переїхали б до Львова, наприклад, чи до Івано-Франківська, то ми зіткнулися б із проблемою людей.  Не всі люди схотіли б переїхати у ці регіони. Але знайти спеціалістів у цих регіонах практично неможливо”, – каже Політучий.

Удар по друкарні в Харкові позначиться на книговидавництві в Україні - власник друкарні.Удар по друкарні в Харкові позначиться на книговидавництві в Україні - власник друкарні. Фото: поліція Харківської області

Нагадаємо, напередодні вранці російська армія обстріляла Харків, влучивши у друкарський цех підприємства "Фактор-Друк". За даними Харківської обласної військової адміністрації, внаслідок цього удару загинули семеро людей, ще 21 особа поранена. Друкарня входить до однієї групи з видавництвом Віват, але й виробляла книжки інших видавництв.

Президент Володимир Зеленський заявив, що внаслідок удару було спалено 50 тисяч книг. За словами глави держави, ця атака демонструє, що Росія воює з людяністю та всіма аспектами нормального життя.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах