Найглибша точка просування 10 кілометрів — Зеленський про ситуацію в Харківській області

Найглибша точка просування 10 кілометрів – Зеленський про ситуацію в Харківській області.

Найглибша точка просування 10 кілометрів – Зеленський про ситуацію в Харківській області. Фото: Генштаб ЗСУ

Події
17 травня 11:31

Окупанти просунулися на Харківщині максимум на 10 кілометрів.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський на зустрічі з журналістами.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, українські війська на Харківщині змогли стабілізувати окупантів там, де вони зараз перебувають. Інші напрями також посилили окремі батальйони.

Зеленський каже, що перетин росіянами кордону зумовлений нестачею ППО. Їхня мета – Вовчанськ, проте ворог дійшов до першої лінії оборони, а не до бетонної. Першу та другу лінію будують військові, а третю лінію побудовано місцевою владою. Вона найпотужніша, бо далі від обстрілу ворога.

Начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що окупанти продовжують спроби прорвати оборону у Харківській області.

"На Харківському напрямку сталося 10 бойових зіткнень. Нашими воїнами відбито вісім атак у районах населених пунктів Липці, Стариця та Вовчанськ Харківської області. Ворог продовжує спроби прорвати оборону українських підрозділів у напрямку Шебекіно - Вовчанськ. Ситуація в населеному пункті Вовчанськ - контрольована. Силами оборони успішно відбито шість атак супротивника. В окремих районах наші війська проводять заходи щодо поліпшення тактичного становища. Ще одне бойове зіткнення продовжується на напрямі Крохмальне – Берестове. Ситуація контролюється", – розповів начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що на Харківщині противник розширив зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів, таким чином намагаючись примусити українських військових задіяти додаткову кількість бригад зі складу резерву.

"Основні зусилля ворог зосередив на напрямку Стрілеча - Липці та на захоплені Вовчанська, з подальшим виходом до Білого Колодязя і розгортанням наступу в тил наших військ. Із цією метою противником було створено і значно посилено оперативно-тактичне угруповання військ противника Сєвєр, до складу якого увійшли бойові частини 6 армії, 11 та 44 армійських корпусів. Противник розпочав наступ значно раніше запланованого терміну, коли помітив перекидання наших військ, однак, йому не вдалось прорвати нашу оборону. Втім ми розуміємо, що попереду будуть важкі бої і ворог до цього готується", - сказав Сирський. 

Командуання намагається не допустити подальшого просування ворожих військ стійким утриманням займаних рубежів та позицій, ударами авіації, ракетних систем, вогнем артилерії і танків нанести йому максимальних втрат, а також створити умови для розгрому діями мобільних штурмових груп та підрозділів атаками у фланг і тил із різних напрямків.

При цьому максимально використуваються ударні БПЛА в поєднанні з використанням засобів РЕБ та вогнем артилерії.

"Саме цим питанням, а також перегрупуванню військ та спрощенню системи всебічного забезпечення була присвячена моя робота. Попрацював у всіх бригадах, які ведуть бойові дії у Харківській області, був в одному з батальйонів, який боронить Вовчанськ, на місці прийняв всі необхідні рішення для забезпечення стійкості та ефективності оборони. Об’їхав та перевірив всі частини, які готуються до оборони на Сумському напрямку. Регулярно доповідаю Президенту України про ситуацію та хід виконання зазначених завдань. Відчутно, що керівництво обласних військових адміністрацій надає максимальну допомогу командувачам та командирам частин у вирішенні всіх проблемних питань. Харків‘яни та жителі Харківської області активно долучаються та допомагають Силам оборони усім чим можуть. Дякую кожному і кожній із Сил оборони, харків’янам окремо та усім нашим громадянам загалом за відвагу та стійкість", - написав Сирський у своєму телеграм-каналі.

Обстріли Харківської області 16 травня

Минулої доби, за даними ХОВА, 16 травня о 19:00 було обстріляне село Курилівка Куп'янського району. Пошкоджено дах приватного будинку та паркан.

О 14:30 у Вовчанську внаслідок обстрілу за проміжним пунктом евакуації постраждали чотири працівники медустанови, цивільний чоловік та начальник МВА.

О 13:00 внаслідок обстрілу з РСЗВ села Синельникове пошкоджено приватні будинки. Поранено: двоє чоловіків 35 та 33 років. Загинув 35-річний чоловік.

О 12:00 внаслідок артобстрілу Вовчанська поранено 52-річного чоловіка.

О 08:00 внаслідок скидання боєприпасу з дрона у селі Красне Харківського району загинув 86-річний чоловік.

О 15:20 у селі Елітне Харківського району у полі трактор наїхав на вибухонебезпечний предмет, внаслідок чого техніку було частково пошкоджено.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах