"Слухати. Чути. Відчувати": у Харкові проходить музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма)

У Харкові відбувається музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма).

У Харкові відбувається музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма). Фото: KharkivMusicFest

Події
22 квiтня 14:33

З 13 квітня по 1 червня у Харкові проходить щорічний міжнародний фестиваль KharkivMusicFest. Вже сім років ця музична подія збирає на одній сцені найкращих виконавців класичної музики з України та світу. У рамках фестивалю відбудеться концерт Дитячого симфонічного оркестру, а також передбачено інтерактивні заходи для дітей та дорослих, арт-терапевтичні зустрічі та інші івенти.

Організатором фестивалю є фонд товариства Харкова "Толока".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Фестиваль KharkivMusicFest-2024 — це насамперед можливість підтримати харків'ян. У цих важких умовах, в яких ми перебуваємо зараз, дуже важливо давати якусь надію; надію, що Харків знову стане містом, яким був до війни — культурним центром, в якому відбуваються фестивалі, концерти тощо, куди приїжджають зірки зі світовим ім'ям", - каже президент фестивалю Сергій Політучий.

У Харкові відбувається музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма).У Харкові відбувається музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма). Фото: KharkivMusicFest

Відкриття фестивалю

13 квітня відбулось відкриття фестивалю. Цього року прем'єрний концерт відкрив диригент з Іспанії Рок Фаргас, який вперше приїхав до Харкова та виступив разом із Національним ансамблем солістів "Київська камерата" та його керівником - всесвітньо відомою українською скрипачкою, Народною артисткою України Богданою Півненко.

У Харкові відбувається музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма).У Харкові відбувається музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма). Фото: KharkivMusicFest

На відкритті звучали твори композиторів, пов'язаних із Харковом: Белли Барток, Віталія Губаренка, а також Фелікса Мендельсона та українців Золтана Алмаша, Олександра Козаренка, Володимира Зубицького.

Кольорова класика, виступ Дитячого оркестру та прем'єра трагікомічного твору

Продовжить фестивальну програму серія концертів, де більшість солістів та учасників – молоді музиканти Харкова.

30 квітня – вперше за три роки відбудеться виступ Дитячого симфонічного оркестру KharkivMusicFest, який цього разу буде представлений камерним складом. У програмі концерту – твори Моцарта "Маленька нічна серенада" 1 частина та Концерт для фортепіано з оркестром (версія для камерного оркестру) 1, 2 та 3 частини.

Солісти:

  • Віра Бондаренко (9 клас), викл. Трембовлєва М.Л.,
  • Тарановський Кирило (8 клас), викл. Скребцова Н.Г.

19 травня – ХНАТОБ/Схід опера презентує прем'єру трагікомічної опери "Канаркової кантати" (для голосу, альта, гобою та генерал-басу) композитора Г. Ф. Телемана, де головну партію виконає лауреат міжнародних конкурсів Юлія Антонова. На глядачів чекають інтерактиви, які дозволять відчути себе безпосередньо учасниками вистави. "Пташину" тему продовжить твір О. Респіги "The birds", під час виконання якого глядачі зможуть стати фахівцями у галузі музичної орнітології.

28 травня – "Нездійсненна зустріч: Брамс – Бортевич", звучатиме Фестивальний оркестр KharkivMusicFest. Музиканти з ХНАТОБу, університету мистецтв імені І. П. Котляревського, Харківської філармонії зберуться, щоб зіграти Симфонію Й. Брамса та презентувати Скрипковий концерт харків'янина Сергія Борткевича. Цей твір у симфонічному виконанні досі не звучав у Харкові.

Соліст:

  • Михайло Захаров,

диригент:

  • Віталій Олексійонок, артистичний директор фестивалю.

31 травня – Великий концерт-закриття фестивалю. На сцені збереться у повному складі Дитячий симфонічний оркестр KharkivMusicFest, який під керівництвом Віталія Олексійонка виконає програму високої класики.

"Родзинкою" фестивальної програми стане цикл камерних концертів, об'єднаний назвою "Кольорова класика". Мета проекту – додати яскраві фарби у життя прифронтового міста.

7 травня – концерт стипендіатів Благодійного фонду товариства Харкова "Толока" – студентів Харківського Національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського Вероніки Івоніної (цимбали) та Олексія Синельника-Щербака (фортепіано), які підготували насичену, різнокольорову програму.

10 травня та 29 травня – "Кольорова класика" розширить свої межі: разом із видавництвом VIVAT, з літературознавцем Яриною Цимбал, яка розповість про класику української літератури, музикознавцем Юлією Миколаївською та професійним сомельє спробуємо знайти відтінки смаків у найширшому сенсі.

21 травня – концерт, який продовжує тематику попереднього фестивалю 2023 року "Харків – місто прем'єр", – визначає особливу роль нашого міста у творчих біографіях композиторів різних років.

У Харкові відбувається музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма).У Харкові відбувається музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма). Фото: KharkivMusicFest

Дитячі та арт-терапевтичні проекти KharkivMusicFest

Протягом травня відбуватимуться читанки дитячої української літератури з музичним супроводом (разом із видавництвом VIVAT та Будинком Нюрнберга Харкова).

25-26 травня – арт-терапевтичний вікенд "Kharkiv Art Therapy Days", який об'єднає різні активності та майстер-класи. Заходи насамперед орієнтовані на дітей та дорослих, які не в змозі впоратися самостійно зі стресом, зумовленим війною. І саме арт-терапія є методом, який допомагає через творчість зазирнути в себе, відновити внутрішні сили і знайти власні ресурси, щоб гармонізувати психологічний стан.

У Харкові відбувається музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма).У Харкові відбувається музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма). Фото: KharkivMusicFest

""Слухати. Чути. Відчувати" – меседж нинішнього KharkivMusicFest. І ми на арт терапевтичних подіях вікенду будемо вчитися саме цим простим речам – слухати свій внутрішній стан. Чути того, хто поряд з тобою. Відчувати, що ти – творець світу навколо себе", – розповідає програмний директор фестивалю Юлія Миколаївська.

Заходи відкриті для всіх бажаючих, але за попередньою реєстрацією (посилання на реєстрацію публікується разом із подією та знаходиться в її описі). Дізнатися фестивальні події та новини можна на сторінці KharkivMusicFest у фейсбуці.

У Харкові відбувається музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма).У Харкові відбувається музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма). Фото: KharkivMusicFest

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах