Попри обстріли: у Харкові відбудеться черговий музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма)

Попри обстріл: у Харкові відбудеться черговий музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма).

Попри обстріл: у Харкові відбудеться черговий музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма). Фото: KharkivMusicFest

Події
05 квiтня 17:10

13 квітня відбудеться відкриття єдиного фестивалю, який проводиться у воєнний час у військовому Харкові – KharkivMusicFest. Відмінною рисою програми фестивалю 2024 року є те, що у ньому звучатимуть переважно українські імена як музикантів, так і композиторів. Окрім музичної програми на харків'ян чекають концерти альтернативної програми, освітні та арт-проекти.

Цього року фестиваль проходитиме з 13 квітня по 1 червня.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Концерт-відкриття відзначиться кількома прем'єрами – виступом диригента Рока Фаргаса (Іспанія – Німеччина) із Національним ансамблем солістів "Київська камерата", прем'єрою твору молодого українського композитора Золтана Алмаші "Місто Марії", присвяченого Маріуполю. Організатором фестивалю є фонд товариства Харкова "Толока".

"Незважаючи на непрості умови, в яких ми вже котрий рік живемо та працюємо, наш фестиваль щороку проходить, і я глибоко переконаний, що так і має бути. І це не лише про культуру опору, про демонстрацію того, що прифронтовий Харків живий і залишається культурним центром, у якому проходять фестивалі, концерти тощо, куди приїжджають зірки зі світовим ім'ям, не тільки про те, що таким чином ми спілкуємося і з співвітчизниками, і з закордонною аудиторією, показуючи, яке місто зараз, які в ньому ми, - коментує Сергій Політучий, президент фестивалю KharkivMusicFest. - Фестиваль виконує важливе з погляду гуманізму завдання - мистецтво підтримує людей, дарує людям душевну втіху, можливість відволіктися від страшних реалій війни. трохи підзарядити свої внутрішні ресурси.

У програмі відкриття фестивалю – твори композиторів, пов'язані з Харковом: Біла Барток, Віталій Губаренко, Фелікс Мендельсон та українці Золтан Алмаші, Олександр Козаренко, Володимир Зубицький.

Попри обстріли: у Харкові відбудеться черговий музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма) фото 1Попри обстріли: у Харкові відбудеться черговий музичний фестиваль KharkivMusicFest (програма) фото 1

Так, угорський композитор і знавець національного мелосу Бела Барток на початку ХХ століття перебував із концертами у Харкові, про що в архівах залишилися афіша та рецензії.

Віталій Губаренко – харківець, який тут розпочинав свою блискучу композиторську та педагогічну кар'єру та його музика повертається до міста на рік його 90-річчя.

Фелікс Мендельсон-Бартольді – особистість, яка по всьому світу повернула ім'я Баха. Його творчість і життя – це постійне служіння високому мистецтву та людям, з вірою, що твоя щоденна робота обов'язково матиме плоди. Так і сталося.

Український композитор та справжній філософ у музиці Олександр Козаренко, автор багатьох творів, які вже стали класикою та які грають видатні солісти, оркестри, ансамблі. Його творчий шлях – це свідоме відкриття світу українських композиторів – Миколи Лисенка, Анатолія Кос-Анатольського, Бориса Лятошинського, невипадково його називали "лицарем української музики".

Дарує свою музику світу та український композитор Володимир Зубицький – яскравий виконавець, віртуоз, найчастіший гість Харкова, автор численних віртуозних творів. Один із таких – концерт для скрипки – дуже складний як для оркестру, так і для соліста. Вона існує в рукописі та ексклюзивно виконується "Київською камератою" та скрипалькою Богданою Півненко.

І ще одна фестивальна прем'єра у програмі відкриття – "Місто Марії" молодого українського композитора Золтана Алмаші. Минулого року саме з його "Пори року" розпочався фестиваль. За словами автора, твір, який буде презентовано на фестивалі, зараз є чи не найвиконанішим у різних країнах світу.

Рок Фаргас вперше диригуватиме у Харкові. Він єдиний іноземний артист, який мав сміливість погодитися на виступ у нашому місті.

"Це велика честь для мене виступити в Харкові. Коли мене запросили стати частиною фестивалю, я відчув, що для людей це буде важливо – у такі скрутні часи знайти трохи нормальності буття, насолодитися чудовими моментами, які дарує музика", - сказав він.

Рок Фаргас родом із Барселони, вивчав музику в Кембридському університеті, де почав диригувати симфонічним оркестром. Здобув ступінь магістра з історичного виконавства та оркестрового диригування в Королівській академії музики в Лондоні.

Рок диригував такими оркестрами, як симфонічний оркестр Йєнської філармонії, оркестр Ангальтського театру Дессау, Державна капела Веймара, Філармонія Південної Вестфалії, Тюрінгська філармонія, Градецька філармонія, Cardiff Sinfoniet. у Нью-Йорку, диригуючи проектом сучасної музики, спільним з Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar та Манхеттенською школою музики, а також диригував іспанською сарсуелою "El Trust de los Tenorios" Хосе Серрано, Індія.

Диригент виступить у Харкові 13 квітня.

Участь "Київської Камерати" у відкритті фестивалю також має важливе символічне значення – 30-річчя діяльності оркестру.

"Цей концерт ми присвячуємо Валерію Матюхіну – засновнику колективу, його рідному місту Харкову. Цього року Валерію Олександровичу виповнилося б 75 років. Він давно хотів приїхати до вас зіграти українську музику із виконанням найцікавішої української музики, яку пропагував усе життя, але не встиг, – розповідає Катерина Супрун, заступник художнього керівника "Київської Камерати". – Тому для оркестру це особливий концерт".

Національний ансамбль солістів "Київська камерата" посідає не просто чільне місце на карті української культури, а є першим виконавцем сотень творів сучасних композиторів.

"Київська камерата" - оркестр, де кожен музикант є віртуозом та сольним виконавцем. Це колектив із чіткою місією – просування української музики у всьому різнобарв'ї стилів, течій та композиторських шкіл. Втім, репертуар оркестру постійно оновлюється та охоплює широкий музичний діапазон: від давньої музики барокових майстрів до сучасних композиторів. Національний ансамбль солістів неодноразово виступав у Польщі, Франції, Німеччині, Нідерландах, Італії, Австрії, Німеччині, Франції, Вірменії, Хорватії, Грузії, США, Кувейті та інших країнах.

"Слухати. Чути. Відчувати" – новий меседж фестивалю, який працює у воєнний час, у військовому місті. Ми зараз зовсім інакше прислухаємося до всього, що звучить довкола, – зазначає Юлія Миколаївська, професор, програмний директор фестивалю. – Ми слухаємо світ, який нам змінився, але не просто слухаємо. Ми чуємо найменші нюанси, розрізняємо відтінки звуків. Ми стали більше чути поряд. Ми справді стали більше відчувати життя – його біль, страх, страждання, радість. Наш фестиваль – про ситуацію, в якій опинився слухач часів війни, про відчуття та зміни, що відбуваються з нами, про важливість чуттєвості до часу, в якому ми живемо та гостроти почуттів. А ще – про творчу силу згуртованості у наш час, про те, що бентежить, надихає та підтримує”.

Програма концерту-відкриття KharkivMusicFest:

  • Бела Барток – "Дивертисменто для струнних",
  • Віталій Губаренко – "Концерт для флейти", соло – Дмитро Кузьмін,
  • Фелікс Мендельсон – "Дивна симфонія №9 до мінорів",
  • Золтан Алмаші - "Місто Марії",
  • Олександр Козаренко – Концерт "Рутен" для фортепіано, соло – Дмитро Таванець,
  • Володимир Зубицький – Концерт для скрипки, соло Богдана Півненка.

Крім того, програма фестивалю передбачає:

  • концерти альтернативної програми,
  • виступ "Дитячого оркестру",
  • виступ "Фестивального оркестру",
  • проекти "Кольорова класика",
  • "Чуттєвості",
  • Kharkiv Art Therapy Days-2024,
  • "Музичні читанки".

Докладно ознайомитись із програмою фестивалю можна на сайті KharkivMusicFest або на сторінці фейсбуку.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах