У Харківській області після деокупації виявлено 25 катівень

У Харківській області після деокупації виявлено 25 катівень.

У Харківській області після деокупації виявлено 25 катівень. Фото: поліція Харківської області

Події
20 березня 09:52

Після деокупації на звільнених територіях Харківської області виявлено 25 катівень. Вже відомо про понад триста людей, які пройшли через тортури та знущання. Замучено до смерті дев'ять чоловіків.

Про це розповів керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Катівні виявлені:

  • у Чугуївському районі – 2,
  • в Ізюмському районі – 8,
  • у Дергачівському районі – 6,
  • у Куп'янському районі – 9.

"Як правило, це були громадяни з проукраїнською позицією, учасники АТО, правоохоронці та громадські активісти. Їх допитували, загрожуючи позбавленням життя, і систематично чинили насильство через задушення, застосування електрошокера та електричного струму. Людей утримували в нелюдських умовах без їжі, питної води та умов до сну", - розповів Фільчаков.

У кримінальних провадженнях за такими фактами повідомлено про підозру 23 особам.

"Як приклад, нами разом зі слідчими СБУ повідомлено про підозру військовослужбовцю збройних сил Російської федерації – військовому коменданту Балаклії, підполковнику, який підписав низку наказів та інструкцій по військовій комендатурі, з метою організації незаконного затримання мешканців міста Балаклія та подальшого їх утримання в катівнях. Вже встановлено, що підозрюваний безпосередньо віддавав накази та був присутній під час допиту і застосування насильства до цивільного населення, зокрема: катування електрострумом, удушення, підвішування, побиття палицями, утримання у нелюдських умовах без їжі та води. Наразі встановлено, що тортурам та катуванням піддано 88 осіб", - розповів обласний прокурор.

До суду направлено обвинувальні акти щодо дев'яти осіб.

"Так, до суду направлено обвинувальний акт щодо військовослужбовця РФ, полковника, героя Росії, який в одному із сіл Ізюмського району з метою отримання даних про проукраїнсько налаштованих громадян віддавав накази про тортури колишніх військовослужбовців ЗСУ – учасників АТО (встановлено трьох осіб-потерпілих, досудове розслідування здійснювалося слідчими СУ ГУНП в області), - уточнив він.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах