Психолог із Харкова видала книгу про перший рік війни

Психолог із Харкова видала книгу про перший рік війни.

Психолог із Харкова видала книгу про перший рік війни. Фото: facebook.com/silva.tamamyan

Події
13 березня 11:45

У Харкові презентували книгу психолога Сільви Тамамян, яка з першого дня повномасштабного вторгнення допомагає українцям упоратися з пережитим. У книзі очима психолога показано, як українці, зокрема харків'яни, сприймали те, що відбувається, а також розповідається про роботу волонтерів у перший рік війни.

Ідея цих своєрідних "Записок психолога" з'явилася навесні 2022 року, коли стало зрозуміло – те, що переживають зараз люди в Україні, для українських фахівців стало новим досвідом у кризовій психології, психології втрат тощо. У мирний час його практично неможливо отримати у такому обсязі. Тому важливо було зафіксувати цей досвід, проаналізувати, щоби формувати подальші стратегії допомоги.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Бо справді, як думають люди, як вони сприймають те, що відбувається, чого бояться - цього не можна прочитати чи побачити в новинах", - каже Сільва Тамамян.

Як приклад такого нового досвіду психолог розповідає про дивовижну властивість психічного захисту – перенесення, яке вона спостерігала, працюючи з людьми.

Психолог із Харкова видала книгу про перший рік війни.Психолог із Харкова видала книгу про перший рік війни. Фото: facebook.com/silva.tamamyan

"Жоден чоловік мені не сказав, що він боїться втратити життя. Всі говорили: "я боюся втратити мої білі блузки або мій город, або моє ліжко, або квартиру... Вони руйнують мій район, моє місто..." Але про страх за своє життя ніхто не говорив. Ніхто вголос не говорив, що це війна і що мене прийшли вбивати. Це страшно вимовляти, тому люди несвідомо промовляли це через страх за речі", - розповідає Сільва.

За її словами, один із найважливіших висновків, який вона для себе зробила, працюючи з людьми в перший рік війни і як волонтер, і як психолог - те, що позитив можна і потрібно знаходити навіть там, де його, як здається, зовсім не існує.

"Але його можна відшукати. Треба просто подивитися. І хороших, добрих людей все-таки більше. Любові більше. Що, перебуваючи там, де все руйнується і навколо смерть, усі вірять у перемогу, чекають миру та залишають у своєму серці місце для любові, турботи про інших", - зазначає психолог.

Психолог із Харкова видала книгу про перший рік війни.Психолог із Харкова видала книгу про перший рік війни. Фото: facebook.com/silva.tamamyan

У книзі багато історій і про волонтерів.

"У новинах часто звучить – волонтери поїхали, наприклад, до Куп'янська і роздали там гуманітарку. Але мало хто замислюється, що за цим стоїть. Адже за словом волонтер стоїть конкретна людина, її характер, її безумовна любов до людей. Адже як це – поїхати до тих, кого ти не знаєш, ризикуючи життям? І це не просто волонтери, в них є імена, це Іри, Наташі, Світлани... І в них є чоловіки, діти, у когось навіть онуки, які за них переживають. Вони живі люди, і я хотіла, щоб їхні імена знали", – каже Сільва.

Психолог із Харкова видала книгу про перший рік війни.Психолог із Харкова видала книгу про перший рік війни. Фото: facebook.com/silva.tamamyan

Вона розповідає, як у перший рік війни майже 400 психологів пропрацювали з 5 000 дітей, застосовуючи Хібука-терапію (це психологічна практика з іграшкою-собакою. Вона полягає в тому, що дитина переносить на іграшку свої переживання, говорячи від імені собаки та обіймаючи її, і таким чином психологічно розвантажуючись. Таку іграшку назвали собакою-обіймакою – прим. ред.). За її словами, грошей на проєкті не вистачило на зарплату, тому психологи працювали з дітьми безкоштовно. Завдяки проєкту багато дітей змогли впоратися з пережитим та повернутися до нормального життя.

Психолог із Харкова видала книгу про перший рік війни.Психолог із Харкова видала книгу про перший рік війни. Фото: facebook.com/silva.tamamyan

"Один восьмирічний хлопчик із Північної Салтівки (найбільш постраждалий від обстрілів район у Харкові – прим. ред.) бачив багато чого, чого не мав бачити. Він закрився, ні з ким не спілкувався. А завдяки цій іграшці він став посміхатися, у нього з'явилися друзі. Ми його повернули до життя. І таких дітей у мене було 200. Це найвища нагорода, яку може отримати психолог за свою роботу. І гроші тут ні до чого", - ділиться психолог.

Проте зафіксувати те, що відбувалося, було важливо не лише з погляду психолога, вважає вона. Книга цікава і українцям, які виїхали з країни.

"Всім хочеться знати, що тут відбувається, як люди це переживають, як справляються. Крім того, мені хочеться, щоб про цю війну не забули. Якщо до цього не повертатися, про все це можна забути. А це було. І написане – вже не можна стерти", - каже автор.

За її словами, люди, які залишаються на територіях, що обстрілюються, вже набули навичок швидкого реагування.

"І мені здається, що це залишиться назавжди", - резюмує психолог.

Довідка Vgorode. Сільва Тамамян - кризовий та практичний психолог, педагог-психолог, сімейний консультант та консультант з дитячо-батьківських відносин, психотерапевт системного сімейного консультування. Понад 11 років проводить майстер-класи, групові заняття та курси для підлітків. Під час повномасштабного вторгнення неодноразово працювала волонтером. У Львові пройшла курс кризової військової психології у військовому штабі ЛОВА та з початку війни працює у кризовій психології надання допомоги людям, які постраждали від країни-агресора.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах