У Харківській області за гроші американського мецената збудують фабрику-кухню

У Харківській області за гроші американського мецената збудують фабрику-кухню.

У Харківській області за гроші американського мецената збудують фабрику-кухню. Фото: 24tv.ua

Події
08 березня 13:23

У місті Лозова Харківської області збудують фабрику-кухню, яка забезпечуватиме обідами навчальні заклади Лозівської та Близнюківської громад. Нагодувати зможуть майже 14 тисяч учнів. Гроші на будівництво фабрики-кухні виділив фонд американського філантропа Говарда Баффета.

Про це повідомила прес-служба Харківської обласної військової адміністрації.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Фонд Говарда Баффета The Howard G. Buffett Foundation погодив фінансування для будівництва фабрики-кухні у Лозовій – понад $12 мільйонів. 

Як розповів голова ХОВА Олег Синєгубов, для будівництва фабрики-кухні створено комунальне підприємство. Воно займатиметься організаційними питаннями.

"Працюємо над облаштуванням укриттів, ремонтом харчоблоків та навчанням кадрів, а також забезпеченням транспорту для підвезення учнів. Але найважливіше – попереду. Переконані, що вже через рік наші діти навчатимуться у безпечному освітньому середовищі та будуть охоплені якісним здоровим харчуванням", – сказав він.

Проект здійснюється у рамках реформи шкільного харчування, яку ініціювала дружина президента Олена Зеленська.

"Ще один потужний крок реформи шкільного харчування, щоб дати дітям якісну та корисну їжу, особливо потрібну в умовах стресів воєнного часу. Це також важливий поштовх для громад, бо це робочі місця та економічне пожвавлення там, де воно потрібне. Допомога сім'ям – діти не тільки отримають якісні обіди, але й навчаться здоровому підходу до харчування, і обнадійлива перспектива для всього нашого суспільства: якщо з дитячих років засвоювати здорові харчові звички, вони обов'язково продовжаться і в дорослому житті, мільйонах життів, отже, кухня вироблятиме не лише обіди, а й зміни на краще", – сказала перша леді.

Першу фабрику-кухню в Україні було відкрито у місті Буча Київської області у грудні 2023 року. Фонд Баффета виділив на неї $10 мільйонів. Вона забезпечує готовими обідами учнів та дошкільнят 30 освітніх закладів трьох навколишніх громад – Бучанської, Немишаївської та Бородянської.

"Модель фабрики-кухні є однією з трьох розроблених та затверджених у рамках реформи шкільного харчування у 2020–2022 роках новітніх технологічних моделей організації харчування дітей. та безпека", - повідомили у прес-службі ХОВА.

Фабрика-кухня – це окреме підприємство, де здійснюється приготування, шокове охолодження (при температурі +3°С) готових страв та доставка в охолодженому вигляді до навчальних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку. Виробничі потужності дозволяють виробляти до 10 тисяч порцій їжі на день та забезпечувати якісним харчуванням 30–40 навчальних закладів. У той же час діти як у великому місті, так і в маленькому селі отримуватимуть однаково здорові та поживні страви.

Довідка Vgorode. З початку повномасштабного вторгнення в Україну фонд Баффета виділив понад $500 мільйонів, у тому числі $255 мільйонів на підтримку української продовольчої безпеки та посилення спроможності країни збирати врожай та експортувати продовольство.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах