Переховувалися у Харкові: двоє екс-чиновників "Харківгазу" допомагали окупантам обстрілювати регіон

Переховувалися у Харкові: двоє екс-чиновників "Харківгазу" допомагали окупантам обстрілювати регіон.

Переховувалися у Харкові: двоє екс-чиновників "Харківгазу" допомагали окупантам обстрілювати регіон. Фото: Харківська обласна прокуратура

Події
07 березня 17:31

Служба безпеки викрила двох колишніх чиновників однієї з філій державної компанії "Харківгаз", які співпрацювали з агресором під час окупації частини регіону.

Про це повідомив речник Служби безпеки України в Харківській області Владислав Абдула.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За це одного з фігурантів призначили керівником окупаційної "газової служби", а його спільника - "головним інженером" псевдовстанови.

Переховувалися у Харкові: двоє екс-чиновників Переховувалися у Харкові: двоє екс-чиновників

Одразу після призначення вони передали окупантам карти газових мереж області. Цю інформацію агресор використав для підготовки масованих обстрілів регіону з метою максимального вогневого ураження громадянської інфраструктури.

Також окупанти враховували картографічні відомості для облаштування інженерних загороджень та мінних полів для стримування контрнаступних операцій ЗСУ.

Крім того, фігуранти займалися відбором "блакитного палива" з української газотранспортної системи для потреб загарбників. Для цього зловмисники відновили роботу газорозподільної станції у захопленому на той час Чугуївському районі. За даними слідства, окупанти використовували вкрадену сировину для обігріву пунктів тимчасового базування російських військ та місцевої окупаційної адміністрації Росії.

Переховувалися у Харкові: двоє екс-чиновників Переховувалися у Харкові: двоє екс-чиновників

Після звільнення громади обидва ворожі поплічники намагалися "залягти на дно" у Вовчанську, а потім переховувалися в орендованій квартирі у Харкові. Співробітники СБУ встановили місцезнаходження фігурантів та затримали.

На підставі зібраних доказів зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (допомога державі-агресору, вчинена групою осіб).

Поки що вони під вартою. Їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах