Витік нафтопродуктів після удару по нафтобазі у Харкові: забруднені річки у трьох районах області

Витік нафтопродуктів після удару по нафтобазі у Харкові: забруднені річки у трьох районах області.

Витік нафтопродуктів після удару по нафтобазі у Харкові: забруднені річки у трьох районах області. Фото: facebook.com/prihdkoartem

Події
20 лютого 09:37

У Харкові та області продовжують локалізувати та ліквідувати нафтові плями у річці Уди, а також усувати всі пов'язані з цим наслідки. На річках у п'яти місцях встановлені бонові загородження, а воду чистять сорбентами. Ці роботи відбуваються у Харківському, Чугуївському та Ізюмському районах.

Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, область очікує незабаром ще 150 метрів загороджень та дві тонни сорбентів.

За попередніми підрахунками, збитки водним ресурсам склали не менше 30 мільйонів гривень.

"Визначили подальші кроки щодо усунення наслідків витоку. Усі профільні служби продовжують працювати цілодобово. У басейні річки Сіверський Донець постійно проводиться моніторинг стану поверхневих вод. Усі характеристики в нормі. Загроза для споживачів питної води відсутня", - сказав Синєгубов.

Як розповів екоактивіст Артем Приходько, просуванню нафтопродуктів річками перешкоджають за допомогою бонів, усередині якого є наповнювач-сорбент. Все це має бути зроблено кількома шарами, щоб можна було зібрати якнайбільше нафтопродуктів з поверхні води.

"Тобто йдуть 2 види бонів (сорбуючий і загороджувальний), а потім ще додатково використовується сорбент. Зараз саме за таким принципом фахівці рятують наші річки і ми бачимо, що концентрація нафтопродуктів у водоймах справді знижується. На річці Немишля вже встановлено 4 такі конструкції Тому ми дуже сподіваємося, що це допоможе значно знизити наслідки страшної катастрофи для навколишнього середовища", - розповів Приходько.

За його словами, у ліквідації екологічної катастрофи задіяно Державних інспекторів Харківського рибоохоронного патруля та спеціалістів Головного управління ДСНС України.

Нагадаємо, 9 лютого російські дрони влучили у нафтобазу, де зберігалася велика кількість нафтопродуктів.

В результаті значна кількість нафтопродуктів забруднила ґрунт і потрапила до річок Немишля, Уди, Харкова. Екологи хвилюються, що нафтопродукти за течією може потрапити і до Сіверського Донця.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах