У Харкові відновив роботу Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації

У Харкові поновив роботу Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації.

У Харкові поновив роботу Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації. Фото: Сергій Козлов

Події
14 лютого 11:48

Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації, який через повномасштабне вторгнення змушений був релокуватися з Харкова, відновлює потужності у рідному місті.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації працює в Харкові з 1946 року. Центр надає допомогу пацієнтам із усіх регіонів України. Зокрема, тим, хто мав суттєві порушення органів руху, проблеми з верхніми кінцівками, хребтом тощо. Установа створює комплекс заходів та засобів, щоб такі пацієнти змогли самостійно пересуватися та адаптуватися до життя.

"Наш Центр є одним із перших в Україні, який спеціалізовано займається пацієнтами з ампутаціями, - розповіла директор Українського науково-клінічного центру протезування та реабілітації Антоніна Салєєва. - Ми розробляли та були авторами нових конструкцій протезних та ортезних систем, нових методик з реабілітації. Унікальне обладнання, яке є в Центрі, дозволяє відновлювати рухові функції та навчати пацієнтів користуватися протезами в різних життєвих ситуаціях. Застосовані методики та обладнання моделюють різний характер навантажень, умови пересування та передбачають зворотний зв'язок з пацієнтом у виконанні поставлених йому завдань, тому нам вдається ефективно працювати з пацієнтами, які не можуть самостійно освоїти ходу та відповідно впевнено пересуватися”.

У Харкові поновив роботу Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації.У Харкові поновив роботу Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації. Фото: Сергій Козлов

З 2014 року, окрім цивільних, Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації почав займатися військовими. Загалом до повномасштабного вторгнення установа обслуговувала дві тисячі пацієнтів на рік, у команді працювало 250 фахівців.

Станом на 24 лютого 2022 року в Центрі перебувало 130 пацієнтів, з початком ескалації та обстрілів Харкова їх евакуювали у безпечні місця. Установа призупинила роботу, але вже у березні 2022-го відновила її у Кропивницькому у співпраці з обласною лікарнею міста. З вересня того ж року було організовано спільну роботу з центром комплексної реабілітації "Галичина" у Львові.

З кінця 2022 року Центр намагався повернутися до Харкова. Згодом почав поступово відновлювати роботу. Першого пацієнта було прийнято 13 грудня 2023-го. Нині у ньому працює понад 20 спеціалістів, поступово збільшується кількість пацієнтів. Для багатьох пацієнтів із ампутаціями відновлення роботи Центру у Харкові життєво необхідне.

У Харкові поновив роботу Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації.У Харкові поновив роботу Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації. Фото: Сергій Козлов

"Кожному пацієнтові, незалежно від віку, потрібно жити повноцінним життям, бути мобільним і значною частиною з них – мати можливість працевлаштуватися. Отже, якість протеза у цьому відіграє вирішальну роль, – пояснює Антоніна Салєєва. – Реабілітація також надважлива, бо яким би якісним не був протез, якщо людина не вміє ним користуватися, в ньому немає сенсу. Наш Центр ставить за мету навчити людину жити із новою біотехнічною системою на рівні верхньої або нижньої кінцівки. Зараз завдяки командній роботі нашого колективу, БО “Благодійний фонд “Харків з тобою”, обласної ради, міської ради та Харківської обласної військової адміністрації Центр вже почав відновлювати свою роботу, надаючи послуги пацієнтам за своїм профілем".

У чому полягає суть проекту "Протезування як частина життя"?

Каталізатором цього процесу став проект "Протезування як частина життя", який реалізує БТ "Благодійний фонд Харків з тобою" за підтримки бельгійського фонду The King Baudouin Foundation.

БО "Благодійний фонд Харків з тобою" працює з людьми з ампутаціями з 2015 року — насамперед у напрямі психофізичної та психосоціальної допомоги. Зокрема, у партнерстві із проектом "Ігри Героїв" організовував у Харкові та інших містах України ці змагання для ветеранів із пораненнями.

У Харкові поновив роботу Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації.У Харкові поновив роботу Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації. Фото: Сергій Козлов

"З початком повномасштабного вторгнення внаслідок бойових дій та підриву на мінах та вибухонебезпечних предметах, ампутацію кінцівок отримали також чимало цивільних людей, дітей, співробітників ДСНС, у тому числі й у Харківській області. Тому відновлення роботи Українського науково-клінічного центру на Харківщині є вкрай необхідним ", - каже директор БТ "Благодійний фонд Харків з тобою" Олена Рофе-Бекетова.

"Завдяки проекту "Протезування як частина життя" ми отримали реальну можливість приймати пацієнтів і відповідати на їхні потреби, оновити колектив, — каже Антоніна Салєєва. — Тобто величезна роль цього проекту в тому, що він став поштовхом, який дав нарешті можливість відновити роботу нашої установи".

"Ми зараз говоримо про інший підхід до медичної реабілітації, який було розпочато ще 2022 року, який полягає у співпраці пацієнта та лікаря, який входить до реабілітаційної команди, — пояснює директор Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Вікторія Мілютіна. — Чим пізніше людина стає на протез, тим складніше їй користуватися нею, тому дуже важливо, щоб послуга була наближена до людей, доступна навіть у не дуже безпечних регіонах і високопрофесійна. Важливо сприяти поверненню людей, які мали травмування, до активного повноцінного життя — це одне із пріоритетних завдань медичної системи. Зараз є велике навантаження на медичну систему, і без таких громадських ініціатив, щирих людей, які піклуються про пацієнтів, їй буде складно впоратися з викликами. Тому ми підтримуємо будь-які ініціативи, які йдуть на користь пацієнта. Це рятує життя".

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах