Російський Іл-76 могла збити ракета С-300, що летіла на Харків — військовий експерт

Російський Іл-76 могла збити ракета С-300, яка летіла Харків — військовий експерт.

Російський Іл-76 могла збити ракета С-300, яка летіла Харків — військовий експерт. Фото: ukrinform.ua

Події
25 сiчня 15:13

Російський літак Іл-76 у Білгородській області з великою ймовірністю могла збити ракета С-300, яку росіяни пустили на Харків.

Про це повідомив військовий експерт Роман Світан у коментарі Укрінформу.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"У момент, коли було збито Іл-76, працювала С-300 російська по Харкову. Тому, найімовірніше, це так званий "дружній вогонь", коли Іл-76 потрапив під удар цих ракет", - сказав він.

З якою метою це було зроблено, за його словами, стане зрозумілим найближчим часом.

"Або це "дружній вогонь", який не був провокацією, або це був "дружній вогонь" з провокацією збити Іл-76 під якісь подальші дії з цією інформацією. Це можливо, тому виходячи з додаткових фактів, що з'являться найближчим часом, можна буде скласти реальну картину, що послужило ініціацією такого роду дій. Те, що Іл-76 практично на 100% був збитий російським С-300, - можна вже не сумніватися. А от для чого це все було, стане зрозумілим в найближчу добу, коли з'явиться додатковий фактаж, який пов'язаний із ракетами або з перебування полонених на борту, або після знаходження тіл, ну і так далі", - сказав Світан.

За його словами, наразі наявна інформація, а також фото та відеодокази аварії говорять про те, що "на цьому борту великої кількості тіл не було".

"Фотографії з місця подій говорять якраз про відсутність на борту більше людей, ніж екіпажу, і навіть немає фрагментів від екіпажу. Тобто, за великим рахунком, поки що інформацію потрібно перевіряти, особливо в плані саме перебування на борту достатньої кількості екіпажу, військовослужбовців або десанту", - резюмував Світан.

Відео: Укрінформ

Військовий експерт вважає, що зараз російські спецслужби поспіхом збирають інформаційну кампанію "з прикриття" того, що сталося. Тому досі деякі заяви російської сторони суперечать одна одній.

"Це точно ІПСО, тобто спеціальна інформаційно-психологічна спецоперація, в яку включені основні спецслужби Росії, плюс інформаційний потік, який поки що не зібраний до загального потоку, чому і можна говорити, що це поспіхом зібрана спецоперація, принаймні з прикриття. Тому ми іноді чуємо суперечливі заяви від росіян - починаючи від приналежності ракети, яка збила Іл-76, до вантажу, який знаходився на цьому Іл-76", - сказав Світан.

На його думку, версія з присутністю на борту військовополонених вигладяє також дивною через те, що він злітав з Білгородського аеродрому.

"Максимум куди він міг летіти - поряд до 95 кілометрів перехід до 100 кілометрів, на якому цей обмін проводиться. Але ж їх не скидали б на парашутах, це ж не десант, а там сісти ніде", - зазначив військовий експерт.

Нагадаємо, 24 січня в Білгородській області РФ розбився військово-транспортний літак Іл-76, який використовується для перевезення військової техніки та десанту.

Джерела у ЗСУ повідомили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які використовуються загарбниками для масованого обстрілу Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

За даними ЗМІ, у Міноборони РФ стверджують, що в літаку "перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє супроводжуючих.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов повідомив, що обмін полоненими між Росією та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, озвучена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати в літаку Іл-76, що впав у Білгородській області, перевіряється.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації навколо падіння російського літака Іл-76 у Білгородській області.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах