"Можлива дата наступу РФ на Харків – 15 січня": у ХОВА прокоментували статтю The Telegraph

"Можлива дата наступу РФ на Харків – 15 січня": у ХОВА прокоментували статтю The Telegraph.

"Можлива дата наступу РФ на Харків – 15 січня": у ХОВА прокоментували статтю The Telegraph. Фото: Генштаб ЗСУ

Події
05 сiчня 16:19

Британське видання The Telegraph назвало дату можливого наступу РФ на Харків – 15 січня. Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявив, що росіяни не відмовилися від своїх намірів завоювати Харків та території, які вони втратили восени 2022 року. Але на даний момент концентрації сил РФ для наступу в прикордонних районах немає.

У статті за 4 січня The Telegraph з посиланням на неназвані джерела повідомив, що росіяни посилили бомбардування північного сходу Харківського регіону, тому Україна готується до відновлення російського наступу під Харковом.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Так, у четвер московські сили завдали ракетного, артилерійського та мінометного удару по місту та 15 навколишніх населених пунктах.

"Метами були як цивільні будівлі, так і військові позиції, що розглядається як підготовка до великомасштабного наступу найближчими тижнями, повідомило джерело, близьке до збройних сил України. Місцеві підрозділи військової розвідки вважають, що російські війська можуть планувати подальше посилення повітряних атак у ці вихідні, на які припадає Різдво в Росії (відзначається 7 січня). Наземний наступ може бути незабаром після цього, а можливою датою його початку вважається 15 січня", - пише видання.

Водночас The Telegraph зазначає, що, на думку західних аналітиків, на лініях фронту мало що змінилося, вони залишаються переважно статичними, а російські війська роблять лише спорадичні атаки.

Що кажуть у ХОВА

5 січня під час брифінгу із журналістами голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов прокоментував статтю британського видання The Telegraph про повторний наступ окупантів до Харкова.

За його словами, концентрації військових підрозділів ворога на кордоні не зафіксовано.

"Ворог справді здійснює безпрецедентні масовані обстріли населених пунктів поблизу кордону – Липців та сусідніх сел. За останні два дні війська Росії випустили по цих населених пунктах десятки ракет С 300. Зафіксовано попадання в житлові будинки, інші об'єкти цивільної інфраструктури. Щоб говорити про будь-який наступ або планах ворога, він повинен сконцентрувати свої військові підрозділи в тому чи іншому напрямі. Поки такої концентрації немає. Однак ситуація може змінюватися щохвилини і ми, звичайно, уважно стежимо за цим. Ми розуміємо, що ворог не відмовився від своїх намірів щодо можливого завоювання територій, які він втратив восени 2022 року, а також міста Харкова. Маємо бути готовими завжди", - сказав Синєгубов.

Що каже військова розвідка

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що агресор може активізуватися під Куп'янськом, але підтвердити, що це відбудеться за 10 днів, розвідка не може. Він повідомив, що ГУР фіксує певне накопичення сил та засобів окупантів на Куп'янському напрямку. Це, зокрема, може зазначати, що агресор може активізувати наступальні дії цьому ділянці фронту.

"Водночас не можемо стверджувати, що росіяни готують ці дії саме на зазначені дати. Українські сили безпеки та оборони вживають необхідних заходів для реагування", - заявив представник ГУР.

Нагадаємо, протягом 29 грудня - 2 січня РФ масово обстрілювала Харків та його передмістя. Внаслідок обстрілів загинули 2 особи, понад 60 було поранено. За даними на 5 січня, у медичних закладах області перебуває 21 особа, яка постраждала через обстріл у ці дні. 56-річний чоловік – у тяжкому стані, він отримав множинні осколкові поранення, його прооперували. Інші пацієнти перебувають у стані середньої тяжкості у відділеннях нейрохірургії, неврологічному, офтальмологічному відділеннях.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах