Послухай для настрою: 6 різдвяних творів українських композиторів

Слухай для настрою: 6 різдвяних творів українських композиторів.

Слухай для настрою: 6 різдвяних творів українських композиторів. Фото: freepik.com

Події
25 грудня 2023 17:35

У дні Різдвяних та новорічних свят редакція Vgorode разом із Міжнародним фестивалем класичної музики KharkivMusicFest підібрали композиції класичної музики, написаної композиторами різних епох спеціально для святкового періоду. Деякі з них є надзвичайно популярними, а деякі стануть для вас справжнім музичним відкриттям. Гідом у світ різдвяної музики стала Юлія Николаєвська, програмний директор KharkivMusicFest.

Отже, бажаємо гарного святкування із прекрасною вічною музикою!

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Почнемо нашу музично-різдвяну подорож зі "Щедрика" Миколи Леонтовича як одного з найвідоміших у світі творів. Для мене це історія про те, наскільки важлива музика для культурної дипломатії, бо коли твір виконав Київський університетський хор у 1916 році, навряд чи хтось знав, що він набуде такої популярності. Але виконання в концерті в Карнегі Холл у Нью-Йорку в 1921 році відкрило великий і довгий шлях цієї обробки, яка відома у багатьох варіантах. Зокрема, один із них – Петра Вільховського, який у 1936 році створив англомовну версію під назвою "Carol of the Bells" – живе власним окремим життям. А у нашій історії "Щедрик" – символ України для всього світу.

Пропонуємо послухати обробку "Щедрика" для фортепіано, яку зробив відомий піаніст, заслужений артист України, професор Харківського національного університету мистецтв імені І.П.Котляревського Сергій Юшкевич (авторське виконання) за посиланням.

Одним із найвідоміших оперних творів на різдвяну тематику є опера Миколи Лисенка "Різдвяна ніч", написана на лібретто по повісті М. Гоголя у 1971 році. Цікаво, що перше виконання відбулося у Харкові 27 січня 1883 року (режисер А.Б. Пальчинський, капельмейстр (п. Емануель). Насамперед приваблюють сцени передріздвяних дійств, які яскраво і з любов'ю умів втілювати композитор (наприклад, хор колядників або юнак з Різдвяною зіркою), та виписані пісні та колядки ("Ой радуйся землі - син Божий народився", "Славен їсть", "Ой дивовижне народження Божого сина"). Є кілька гучних вистав опери різних років:

Оригінальний фортепіанний цикл "Колядки та щедрівки" українського композитора Василя Барвінського – 22 п'єси, унікальний для української музики цикл обробок. Композитор увів у свій твір лемківське щедрівку "Був Святий Вечір" та галицькі – "Нова радість стала", "На небі зірка", є і святкові, піднесені, урочисті, щемні та ніжні п'єси, де експресія, колорит та дивний звукопис. Все це робить твір Барвінського прикрасою нашої мистецької традиції.

Колядки В. Барвінського існують у кількох варіантах виконання:

  • для хору;
  • у обробці для оркестру нашого сучасника – Віктора Камінського;
  • а ось у версії для голосу та оркестру диригує М.Скорик.

Різдвяна музика сучасних українських композиторів

До речі, цікавим є те, як втілюють різдвяну тематику сучасні українські композитори. Так, є версії для симфонічного оркестру, зокрема у проекті "Різдвяні симфонії", ідею якого висловив відомий письменник, директор видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га" Іван Малкович. Він звернувся з пропозицією до Мирослава Скорика та Івана Небесного і, як сказав пан Малкович, композитори "одягли колядки та щедрівки у симфонічні шати".

Виконання за посиланням.

Не можна залишити без уваги і "Різдвяні симфонізми" Івана Небесного – чарівні обробки українських колядок і щедрівок, і "Симфонія колядок" Мирослава Скорика – величний масштабний твір, де піднесене "Небо і земля" перетинається з ліричною "Бог ся рождає".

У цій же площині – поєднання оригінальних мелодій та колоритного інструментального звучання – написано "Різдвяну cюїту" для оркестру сучасного композитора Михайла Шведа. Виконання під керівництвом Оксани Лінов:

Хочеться відзначити ще один проект – "Українське Різдво". Хор "Київ" (керівник Микола Гобдич) виконує українські колядки у обробці сучасного композитора Віктора Степурка. Музичні твори сприймаються як мізансцени вертепної вистави: Свята ніч, зірки, народження немовляти Ісуса, привітання волхвів, колискове маля, нарешті, свято "У Києві-граді" та "По всьому світу". Біблійний сюжет доповнюють культурологічні асоціації. Автор оркестрового аранжування Володимир Степурко долає загальноромантичну стилістику оздоблень народних пісень Барвінського, Грубера, Леонтовича, Людкевича, Нижанківського, Стеценка, Скорика, Яциневича та інших.

І насамкінець, згадаємо проект "Сковороденс", де харківські музиканти разом із письменником Сергієм Жаданом переосмислили вірші Григорія Сковороди у стилі реггі. Так музиканти переспівали сковородинівську колядку "Адже з нами Бог".

Автор: Ірина Пелипко

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах