Розтрата 36 мільйонів гривень: завершено слідство у справі екс-керівника Харківського авіазавода

Витрата 36 мільйонів гривень: завершено слідство у справі екс-керівника Харківського авіазаводу.

Витрата 36 мільйонів гривень: завершено слідство у справі екс-керівника Харківського авіазаводу. Фото: Мілітарний

Події
19 грудня 2023 11:35

Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила досудове розслідування у справі колишнього керівника Харківського державного авіаційного виробничого підприємства, яке входить до сфери управління концерну "Укроборонпром". За версією слідства, управлінець причетний до розтрати понад 36 мільйонів гривень.

Рішення про завершення розслідування ухвалено 15 грудня 2023 року, повідомили у САП.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На сьогоднішній день детективи НАБУ за дорученням прокурора відкрили матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

В рамках досудового розслідування встановлено, що з травня 2013-го по січень 2015 року чиновник, зловживаючи своїм службовим становищем, переказав кошти підприємства в сумі 553,24 тисячі євро і більше $1,93 мільйона (на момент скоєння злочину це близько 30 мільйонів гривень за курсом НБУ) іншому суб'єкту господарювання з іноземною реєстрацією за надання агентських послуг із продажу товарів військового призначення за кордон. За даними слідства, фірма була під контролем приятеля екс-чиновника, громадянина Німеччини.

Проте жодних послуг авіазавод від іншого підприємства не отримував. Як наслідок, підприємству було завдано збитків, сума яких сягає майже 30 мільйонів гривень.

"У жовтні 2014 року чиновник, продовжуючи дії, спрямовані на присвоєння коштів держпідприємства та діючи спільно зі своїм знайомим, підписав контракт із цим же підприємством на постачання заводу двох авіаційних систем та забезпечив переведення держпідприємством передоплати на суму $472 тисячи (це близько 6 мільйонів гривень за курсом НБУ). Однак встановлено, що зазначені кошти особи привласнили, а для приховування цих злочинних дій згодом було підписано додаткову угоду до контракту про неможливість постачання систем у раніше обумовлені терміни", - кажуть у САП.

Дії колишнього керівника авіазаводу кваліфіковано за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 366 КК України. Зважаючи на те, що екс-чиновник ховається від слідства на території Росії та тимчасово окупованої території України, щодо нього здійснювалося спеціальне досудове розслідування (in absentia).

Його спільнику інкриміновано ч. 5 ст. 191 КК України. Розслідування щодо нього виділено в окреме кримінальне провадження.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах