У харківських МСЕК поліція проводить обшуки: що шукають

У харківських МСЕК поліція проводить обшуки: що шукають.

У харківських МСЕК поліція проводить обшуки: що шукають. Фото: facebook.com/Сергій Болвінов

Події
06 грудня 2023 21:40

У середу, 6 грудня, поліція провела серію обшуків у підрозділах Харківського обласного центру медико-соціальної експертизи. Вилучено медичну документацію.

Головна мета – ретельно розібратися та перевірити, чи була підробка, повідомив начальник слідчого управління Нацполіції у Харківській області Сергій Болвінов.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Особливу увагу приділяємо тоненьким справам із сумнівними діагнозами. Кількість людей, які отримують інвалідність, після початку повномасштабного вторгнення справді зросла. Але маємо інформацію, що не всі дійсно хворіли, і все ж таки отримали інвалідність. У кожній справі розбиратимемося окремо і дуже ретельно, висновки робитимуть експерти. А ми тим часом перевіримо, чи виїжджала людина за кордон, чи справді інвалід і чи не використовував ці документи для ухилення від служби. Плануємо вилучити близько тисячі таких справ", - пояснив Болвінов.

У харківських МСЕК поліція проводить обшуки: що шукають.У харківських МСЕК поліція проводить обшуки: що шукають. Фото: facebook.com/Сергій Болвінов

За його словами, Територіальні центри комплектування надсилають правоохоронцям усі матеріали щодо тих, хто ухиляється від призову з мобілізації.

Такі випадки є і в місті, і області. Так, у Харкові 40-річний чоловік відмовлявся отримувати бойову повістку прямо в приміщенні центру комплектування, поводився зухвало. А в одному з районів області 38-річний призовник чинив опір працівникам військкомату, потім розповідав про вигаданих медичних довідках, які нібито повинні звільнити його від мобілізації. Усі ці випадки ми реєструємо та розслідуємо. Якщо ж доказів ухилення немає або людина вже пішла служити, кримінальне провадження ми закриваємо. Буває й таке, коли повістку отримує чоловік з відстрочкою або взагалі не підлягає мобілізації. Розбираємося досконало у кожній ситуації", - розповів Болвінов.

У харківських МСЕК поліція проводить обшуки: що шукають.У харківських МСЕК поліція проводить обшуки: що шукають. Фото: facebook.com/Сергій Болвінов

У разі, якщо докази ухилення від призову є, ці люди одержують повідомлення про підозру, після чого суд виносить вирок. За інформацією поліції, за 2023 рік зареєстровано 378 таких проваджень, майже чверть цих справ уже у суді.

"Водночас старанно займаємося і тими справами, де фігурантами є працівники ТЦК, ВЛК та МСЕК. Викриваємо і військкомів, і керівників військово-лікарських комісій, які встигли налагодити цілі схеми та за гроші знімали людей з військового обліку. Усі ці справи достатньо. резонансні, завжди розповідаю про них у подробицях", - каже начальник слідчого управління.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах