Командиру снайперів, який загинув під час оборони Харкова, надали звання Героя України

Командиру снайперів, який загинув під час оборони Харкова, надали звання Героя України.

Командиру снайперів, який загинув під час оборони Харкова, надали звання Героя України. Фото: Нацгвардія "Схід"

Події
06 грудня 2023 21:11

Командира групи снайперів окремого загону спеціального призначення "Омега" НГУ підполковника Олександра Орлова посмертно нагороджено орденом "Золота Зірка". Йому надано звання Героя України. Орлов брав участь в обороні Харкова та загинув 7 березня, під час чергової спроби росіян прорватися до міста з боку Куліничів.

Відповідний Указ опубліковано на сайті Офісу президента.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"За особисту мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу ухвалюю: Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" Орлову Олександру Олександровичу - підполковнику (посмертно)".

У Нацгвардії "Схід" розповіли, що Орлов родом із Донецька, з 2007 року був у лавах внутрішніх військ МВС. Весною 2014 року залишився вірним присязі. А вже восени 2014 року очолив бойову групу окремого загону спеціального призначення Східного теруправління Нацгвардії України. Сформував групу снайперів харківської "Омеги" та до своєї смерті був її незмінним лідером. Щороку виконував складні завдання на передовій. З 24 лютого 2022 року група Орлова стала ще й розвідниками. Спецназівці збирали для Сил оборони Харкова цінну інформацію та трофеї, необхідні для захисту від ворога.

Орлов зі своїми побратимами брав участь у ліквідації прориву російських ДРН 27 лютого.

Читайте також: Рік тому до Харкова прорвалися російські ДРГ: як це було (фото, відео)

А 7 березня росіяни спробували ще один прорив. ГРУ противника мала намір захопити перехрестя біля кафе "Роза вітрів" на окружній, щоб забезпечити прохід колони своєї важкої техніки.

"Якби вона прорвалася в місто і захопила багатоповерхівки, багато крові б пролилося, і громадянської, і нашої. Це був би той самий Бахмут", - кажуть побратими Орлова.

Командиру снайперів, який загинув під час оборони Харкова, надали звання Героя України.Командиру снайперів, який загинув під час оборони Харкова, надали звання Героя України. Фото: Нацгвардія

Це був другий тиждень боїв від початку повномасштабного вторгнення. Командир групи снайперів Олександр Орлов разом із своїм підрозділом ціною власного життя зупинив наступ штурмового підрозділу російського ГРУ. Атака ворога тоді захлинулась, росіяни не змогли закріпитись у житлових районах Північної Салтівки.

Про бої за Харків та смерть командира його побратими розповіли у відео.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах