Два харківські депутати виїхали за кордон як волонтери і не повернулися

Два харківські депутати виїхали за кордон як волонтери і не повернулися.

Два харківські депутати виїхали за кордон як волонтери і не повернулися. Фото:

Події
06 грудня 2023 14:29

Двоє харківських депутатів Віталій Абрамов та Станіслав Лебедєв виїхали за допомогою системи "Шлях" за кордон як волонтери, але за даними NGL.media на вересень 2023 року так і не повернулися.

Про це йдеться у розслідуванні видання.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Вранці 31 січня цього року 31-річний депутат Харківської обласної ради Віталій Абрамов виїхав із країни. Перетнути кордон йому вдалося завдяки системі "Шлях". До системи Абрамова як волонтера внесла Харківська обласна військова адміністрація. Автомобіль, яким виїхав Абрамов, того ж дня повернувся в Україну, але вже без нього.

Два харківські депутати виїхали за кордон як волонтери і не повернулися фото 1Два харківські депутати виїхали за кордон як волонтери і не повернулися фото 1

До облради Віталій Абрамов потрапив від забороненої проросійської партії "Опозиційна платформа – За життя" (ОПЗЖ), але навесні 2022 року, за даними Суспільного, він вийшов із партійної фракції. 

"У момент виборів він працював у департаменті Державної архітектурно-будівельної інспекції в Харківській області, а до того, як приватний підприємець отримував невеликі бюджетні замовлення. Цього року засідання Харківської облради проходять по відеозв'язку і, згідно з документами, Віталій Абрамов брав у них участь. Поговорити з Віталієм Абрамовим нам не вдалося, хоча його колеги-депутати надали його телефонний номер. На офіційний запит NGL.media в облраді відреагували відпискою, що на електронному запиті немає підпису", - йдеться у матеріалі NGL.media.

За даними видання, Абрамова до системи "Шлях" вносила Харківська ОВА. Вперше це сталося 10 серпня 2022 року за поданням "Благодійного фонду імені Саркіса Давтяна", а другий – 9 листопада 2022 року за поданням БФ "Допомога українцям 2022". Останній дозвіл діяв до 31 січня 2023 року – саме того дня Абрамов і поїхав. На доказ волонтерської діяльності депутата керівник фонду "Допомога українцям 2022" Владислав Росток'ян надіслав NGL.media копію декларації на 50 турнікетів, ввезених Абрамовим. Судячи з відбитка печатки на документі, ці турнікети Абрамов завіз 23 січня, тобто ще до остаточного виїзду за кордон. Журналісти попросили Росток'яна уточнити дату привезення товарів, але протягом кількох тижнів так і не отримали пояснення.

За інформацією Харківської облради, Абрамов досі очолює постійну депутатську комісію з промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження та входить до депутатської групи "Відновлення України".

Чинний депутат Харківської районної ради, 39-річний Станіслав Лебедєв, за даними джерела в ДПСУ, також скористався потягом для перетину кордону. Він виїхав з України у листопаді 2022 року, після чого втік. За даними Харківського антикорупційного центру, депутат від ОПЗЖ Лебедєв вказував у декларації, що безробітний і не має доходів. У 2021 році Лебедєву вдалося знайти роботу і одразу на керівній посаді – його призначили директором комунального підприємства "Підземне місто", де він пропрацював трохи більше року.

Два харківські депутати виїхали за кордон як волонтери і не повернулися фото 2 1Два харківські депутати виїхали за кордон як волонтери і не повернулися фото 2

До системи "Шлях" Станіслава Лебедєва внесло Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Усі виявлені виданням його телефони вже неактуальні, а в райраді повідомили, що Лебедєв не відвідав жодного із засідань сесії, яке проводилося протягом 2022-2023 років, але заяви на складання депутатських повноважень не подавав.

"Пропуск депутатами протягом року більше половини засідань місцевої ради без поважних причин є підставою для їх відкликання та позбавлення мандату. Місцева рада також може звернутися з такою пропозицією до місцевого осередку партії, від якої було обрано такого депутата, або ж ініціювати відкликання може і безпосередньо партійний осередок. Є також можливість відкликання з ініціативи виборців", - уточнюють у NGL.media.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах