Сквер у Києві носитиме ім'я харківського школяра Дані Дідіка

Сквер у Києві носитиме ім'я харківського школяра Дані Дідіка.

Сквер у Києві носитиме ім'я харківського школяра Дані Дідіка. Фото: facebook.com/Андрій Дідік

Події
24 листопада 2023 11:47

Сквер на вулиці Паньківській у Києві назвали ім'ям 15-річного харків'янина Дані Дідіка, який загинув у теракті під час харківського Маршу Єдності у лютому 2015 року. Таке рішення підтримали депутати Київської міськради.

Про це йдеться на сайті міськради.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"За" проголосували усі 76 депутатів. Так вшанували пам'ять загиблого Дані Дідіка, йдеться у рішенні.

Ініціатором назвати сквер ім'ям Дідіка був журналіст, музикант та письменник Руслан Горовий.

"Даня загинув у 2015 році в Харкові під час Ходи Гідності, на яку пішов разом з іншими небайдужими людьми.
Тодішня місцева влада проігнорувала загрозу теракту і не забезпечила належну охорону, тож по факту це все лягло на плечі свідомих молодих людей, в тому числі і Данила.
Від вибуху закладеної недолюдками монки загинуло четверо. Даня був наймолодшим. Вісім років небайдужі люди боролися за те, щоб 11 школа Харкрва носила його імʼя. Українські музиканти присвятили понад 150 пісень хлопцю в проєкті «Так працює памʼять», і в лютому цього року імʼя школі таки було присвоєно.
Оскільки Данило Дідік загинув за саме бажання бути українцем і його імʼя стало символом волі та відданості Україні далеко за межами Харкова, київські активісти запропонували назвати іменем Дані безіменний сквер у столиці. Процес був довгий, тривав кілька років, і от сьогодні нарешті фінал. Я щиро дякую всім, хто доклав до цього зусилля. Приклад боротьби за збереження памʼяті про хороброго хлопця доводить, що можливо все. Навіть якщо довго, навіть коли складно. Головне, йти до мети. Так працює памʼять", - написав він у Фейсбуці.

Більше за темою: "Коли ховають молодих": Alyona Alyona присвятила кліп школяреві, який загинув під час теракту у Харкові

Що відомо про Дан Дідік

22 лютого 2015 року біля Палацу спорту у Харкові під час мирного Маршу Єдності стався вибух. На місці загинуло двоє людей, було поранено ще 11. Згодом двоє поранених померли в лікарні, серед загиблих — правоохоронець та троє учасників акції — Данило Дідик (15 років), Микола Мельничук (18 років), Вадим Рибальченко (37 років), Ігор Толмачов (52 роки).

28 грудня 2019 року Фрунзенський районний суд Харкова визнав обвинувачених у справі Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова винними у теракті, призначив покарання у вигляді довічного ув'язнення та змінив запобіжний захід за утримання під вартою на особисте зобов'язання.

Читайте також: Обвинувачений у теракті біля Палацу спорту працював охоронцем у мера та тренував дітей

29 грудня 2019 року Дворнікова, Тетюцького та Башликова передали на непідконтрольні території під час взаємного звільнення утримуваних осіб. Вони не визнали провини. У вересні 2020 року засуджених оголосили у розшук.

Також на тему: Теракт під Палацом спорту у Харкові: обвинувачених включили до списку на обмін з Росією

Наприкінці 2021 року сім'ї загиблих у теракті біля Палацу спорту в Харкові вирішили судитися проти держави.

Депутати Харківської міської ради на сесії 28 лютого підтримали проект рішення про перейменування школи №11 на честь Дані Дідіка, який загинув у теракті.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах