У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка

У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка.

У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка. Фото: 24 Канал

Події
14 листопада 2023 16:21

Харківські слідчі заочно повідомили про підозру вбивцям дитячого письменника Володимира Вакуленка.

Про це повідомили у поліції Харківської області.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, в Ізюмі Харківської області, в одному із поховань, знайшли тіло дитячого письменника та поета Володимира Вакуленка, який зник у березні 2022 року. Його було поховано під номером 319. Це підтвердили результати експертизи ДНК. Друзі письменника наголошували, що він був відомий своєю проукраїнською позицією.

У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка фото 1У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка фото 1

За даними слідства, на ґрунті національної нетерпимості 33-річний командир 4-ї роти 4-го батальйону 204 стрілецького полку мобілізаційного резерву так званої "ЛНР" 2 армійського корпусу 8 загальновійськової армії Південного військового округу з Росії з позивним "Лев" та його підлеглі позбавляли волі, катували та вбивали громадянських мешканців села Капітолівка.

У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка фото 2 1У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка фото 2

У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка фото 3 2У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка фото 3

Однією із жертв бойовиків став 49-річний український дитячий письменник Вакуленко, якого намагалися "переконати" змінити проукраїнську позицію. У його будинку проводилися численні обшуки, на очах 14-річного сина-інваліда чоловіка били, стріляли з пістолета по ногах, незаконно утримували.

Як розповіли в обласній прокуратурі, обидва підозрювані перебували в окупованому на той час селі Капітолівка Ізюмського району. Вони дізналися, що у селі проживає український дитячий письменник Володимир Вакуленко, який виступає проти дій Росії. 22 березня 2022 року озброєні окупанти приїхали до його будинку та провели там "обшук". Після цього вони затримали письменника та його 14-річного сина. Окупанти відвезли їх у своє місце дислокації та намагалися схилити письменника до співпраці "з новою владою". Отримавши відмову, вони змусили чоловіка зняти з себе одяг для виявлення татуювань з українською символікою на його тілі. Ще раз отримавши відмову, російські загарбники відвезли назад письменника разом із його сином.

Проте 24 березня окупанти знову повернулися, і цього разу "затримали" лише письменника. Також вони забрали рюкзак Вакуленка із шевронами ЗСУ та АЗОВ, який чоловік носив із собою навіть під час окупації, обстоюючи власну проукраїнську позицію. Після цього командир роти "Лев" наказав своєму побратиму-кулеметнику застрелити письменника. "Удод" вистрілив у чоловіка з пістолета Макарова. Внаслідок отриманих вогнепальних поранень Володимир Вакуленко помер на місці. Його тіло з документами було знайдено вздовж дороги біля АЗС, розташованої на автодорозі із міста Ізюм у напрямку села Капітолівка.

У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка фото 4 3У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка фото 4

На цьому звірства окупантів не завершились. Їм інкриміновано вбивство ще трьох цивільних чоловіків. Серед них колишній учасник АТО та двоє чоловіків 50 та 76 років, яких російські загарбники затримали у лісі, коли потерпілі збирали шишки для розпалювання самовару та приготування чаю. Людей утримували у льоху в антисанітарних умовах, без світла, а також систематично били палицями по всьому тілу. Підозрюваних не зупинило навіть те, що одному з чоловіків було 76 років, і він ледве пересувався. Після жорстоких тортур окупанти відвезли всіх трьох постраждалих у ліс у Капітолівці. Як і з убивством Володимира Вакуленка, командир роти наказав своєму підлеглому на прізвисько "Удод" застрелити чоловіків. Експертизами встановлено, що двох загиблих було вбито пострілами з пістолета Макарова. Третього потерпілого, 50-річного чоловіка, окупанти забили ногами та руками до смерті.

"Допитані свідки розповіли, що командир роти "хвалився" перед людьми, що причетний до вбивств їхніх односельців, але додав, що своїми руками це не робив, аргументуючи це тим, що сам боїться вбивати", - розповіли у прокуратурі.

Також правоохоронці встановили ще один факт жорстокого поводження підозрюваних із мирним населенням. Одному із затриманих вони силою засунули до рота 1 гривню. окупанти додали, якщо чоловік прибере «кляп» з рота, вони його розстріляють. Однак після нелюдського утримання у льоху вони відпустили цивільного чоловіка.

У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка фото 5 4У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка фото 5

Вирішується питання про оголошення підозрюваних у розшук. Встановлено, що всі злочини "Лев" та "Удод" чинили в групі з іншими російськими військовими. Слідство продовжується. Вживаються всіх заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності кожного окупанта, причетного до військових злочинів.

На підставі зібраних доказів слідчі слідчого управління під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури повідомили про підозру двом бойовикам ЛНР за ч. 2 ст. 27, ч. ч. 1, 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 15 років чи довічне позбавлення волі.

У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка фото 6 5У поліції назвали вбивць дитячого письменника Володимира Вакуленка фото 6

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах