Харківська область отримала першу українську машину для розмінування

Харківська область одержала першу українську машину для розмінування.

Харківська область одержала першу українську машину для розмінування. Фото: ХОВА

Події
27 жовтня 2023 21:18

Першу в Україні спеціальну машину для підготовки ґрунту до розмінування розробили харківські фахівці. Область закупила дві такі машини, кожна вартістю 5,6 мільйона гривень. Перша вже надійшла у розпорядження вибухотехніків, друга надійде до кінця листопада.

Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, ця машина випробовувалась понад рік і отримала сертифікат відповідності, що дозволяє налагодити виробництво.

"Техніка проста у використанні та обслуговуванні, а також помітно дешевше зарубіжних аналогів. При цьому абсолютно не поступається ефективності, так само знешкоджуючи протипіхотні та протитанкові міни. Машина оснащена автоматичним пультом керування камерами відеоспостереження, що зменшує ризики для операторів. Дякую всім, хто долучився до створенню цієї машини: інженерам, науковцям, практичним піротехнікам, які брали активну участь. Окремо дякуємо за підтримку першого віце-прем'єр-міністра — міністра економіки України Юлії Свириденко. Продовжуємо нашу співпрацю для якнайшвидшого розмінування Харківщини", - розповів Синєгубов.

Харківська область одержала першу українську машину для розмінування.Харківська область одержала першу українську машину для розмінування. Фото: ХОВА

Це дев'ята машина для розмінування, яка працюватиме на Харківщині. Але перша – харківського виробництва.

За інформацією ХОВА, у цій машині застосовані такі механізми, що навіть при наїзді на протитанкову міну та пошкодженнях її можна швидко відновити та замінити будь-яку деталь.

Прототип проходив випробування чотири місяці у "бойових умовах" – вона підірвала вже понад 300 протипіхотних мін.

Працює техніка дистанційно, на відстані 300 метрів, щоб не було загрози ураження уламками для людей. Крім того, вона має чотири камери, що допомагає в управлінні.

Загальна вага машини – 16 тонн, швидкість роботи – 3-4 км/год.

"Вона також здатна знешкоджувати 95% усіх мін. Навчання операторів триватиме кілька тижнів. І відразу направимо машину на один із найбільш засмічених напрямків", - уточнили у ХОВА.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах