Живопис, нумізматика, етнографія: у Харківському історичному музеї оцифровують експонати

У Харківському історичному музеї оцифровують експонати.

У Харківському історичному музеї оцифровують експонати. Фото: ХОВА

Події
04 жовтня 2023 10:57

Харківський історичний музей імені Сумцова оцифровує експонати для збереження культурної спадщини. Цю роботу музей веде з липня цього року у рамках міжнародного проекту «Меморі-савер».

Про це повідомила заступник начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, передає прес-служба Харківської обласної військової адміністрації.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Також до роботи долучають студентів, щоби музейники могли передати їм свій досвід.

"Оцифрування музейних предметів є одним із важливих напрямів збереження культурної спадщини та формування історичної пам'яті, особливо в умовах війни. У проекті "Меmory Savers" взяло участь 20 центральних регіональних музеїв України, серед яких і Харківський історичний музей. За час роботи проекту у Харківській області оцифрували вже понад 500 експонатів музейного фонду, зокрема предмети живопису, нумізматики та етнографії", – зазначила Віта Ковальська.

У Харківському історичному музеї оцифровують експонати.У Харківському історичному музеї оцифровують експонати. Фото: ХОВА

Наступного року на базі закладу планується створити Центр цифрових технологій, що дозволить оцифровувати експонати та інші музеї Харківщини.

Від міжнародних партнерів із Німеччини Харківський історичний музей отримав необхідну техніку для оцифрування: фотоапарат, фотобокс, ноутбук, сканер. До того ж, фінансується навчання студентів та співробітників музею на цій техніці. Вони спільно проводять наукові дослідження музейних колекцій та вносять інформацію до європейської бази даних.

У Харківському історичному музеї оцифровують експонати.У Харківському історичному музеї оцифровують експонати. Фото: ХОВА

Довідка Vgorode. Проект Memory Savers реалізується Центром цифрової історії (Рівне, Україна) та SUCHO (Saving Ukrainian Cultural Heritage Online), фінансується за рахунок коштів Фонду EVZ (Пам'ять, відповідальність, майбутнє, Берлін, Німеччина).

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах