Віце-чемпіонка світу з Харківської області "чекає на звільнення Харкова"

Віце-чемпіонка світу з Харківської області "чекає на звільнення Харкова".

Віце-чемпіонка світу з Харківської області "чекає на звільнення Харкова". Фото: прокуратура Харківської області

Події
29 вересня 2023 10:26

20-річній українській спортсменці із села Байрак Ізюмського району заочно оголошено підозру за фактом виправдання збройної агресії РФ проти України з використанням засобів масової інформації (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Українська віце-чемпіонка світу з пауерліфтингу тепер живе в Росії та бере участь у пропагандистських інтерв'ю.

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

1 березня 2023 року на проросійському телеграм-каналі "Малькевич Live" вийшов анонс ефіру за онлайн-участю української спортсменки.

Дівчина заявила, що навчається на третьому курсі харківського вишу і додала: "Я чекаю на звільнення Харкова дуже сильно. Додому як би хочеться. Я вірю в цю перемогу".

В анонсі було зазначено, що запис ефіру також транслюватимуться на російському телеканалі "Санкт-Петербург" та на телеканалах "ЗаТВ" та "ТНР", створених державою-агресором на тимчасово окупованих територіях України.

Віце-чемпіонка світу з Харківської області Віце-чемпіонка світу з Харківської області

У 2021 році підозрювана стала срібним призером чемпіонату світу з пауерліфтингу серед дівчат у Швеції та виконала норматив "Майстер спорту України".

На початку вересня минулого року спортсменка поїхала до Росії. Наразі російські пропагандисти титрують її як "майстри спорту Російської Федерації".

Вирішується питання про оголошення підозрюваної у розшук.

Віце-чемпіонка світу з Харківської області Віце-чемпіонка світу з Харківської області

За даними Харківського антикорупційного центру, йдеться про Діану Гвагвалія. На момент ефіру на пропагандистському телеграм-каналі Гвагвалія була студенткою третього курсу кафедри атлетизму та силових видів спорту Харківської державної академії фізичної культури. Гвагвалія це сама підтвердила, зазначивши, що навчається дистанційно і підключається до занять, але коли чує погане про Росію, одразу відключається.

Віце-чемпіонка світу з Харківської області Віце-чемпіонка світу з Харківської області

На сьогоднішній день невідомо, чи Гваґвалія є студенткою українського вищого навчального закладу.

Віце-чемпіонка світу з Харківської області Віце-чемпіонка світу з Харківської області

Гвагвалія за час повномасштабної війни не вперше потрапляє до ЗМІ. Після звільнення Балаклії та навколишніх сіл у вересні минулого року до Байрака повернувся батько Гвагвалії, Джейран, який не з'являвся у своєму будинку 5 місяців. За словами чоловіка, він боявся за своє життя, бо є абхазом за національністю.

Після повернення Джейран не побачив удома трьох дітей та дружину. Сусіди сказали, що їх вивезли росіяни, коли тікали. Джейран на той момент не знав, куди саме поїхала його родина.

Наразі місцезнаходження Діани Гвагвалія відоме.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах