У Основ'янському озері виявили холерну паличку

У Основ'янському озері виявили холерну паличку.

У Основ'янському озері виявили холерну паличку. Фото архівне

Події
04 серпня 2023 15:30

У серпні 2023 року при дослідженні води з Основ'янського водоймища у Харкові виділено культуру патогенного холерного вібріона.

Про це повідомили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Там уточнили, що цього року, починаючи з 1 червня, харківські водоймища регулярно перевіряли на наявність збудника холери. Було взято 176 проб, і до серпня патогенний холерний вібріон не виявлявся. У серпні у воді з Основянського водойми було виділено культура патогенного холерного вібріона.

"У зв'язку з цим інформуємо, що відпочивати, купатися, ловити рибу, забирати воду з Основ'янського водоймища для будь-яких потреб категорично забороняється. Це може бути небезпечно для здоров'я!" – попередили у лабцентрі

Зараз визначається вірулентність виявленої у водоймі культури (можливості викликати масові захворювання). Дослідження проводить референс-лабораторія особливо небезпечних інфекцій державної установи «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України» (перебуває в Києві).

Раніше лабцентр також повідомляв, що вода в межах акваторії пляжів "Удянський", Олексіївського лугопарку, Журавлівського гідропарку, Безлюдівського та Петренківського водосховищ, Основ'янського озера у Харкові та на річці Берестова до Краснограда не відповідає гігієнічним нормативам за вмістом лактозопозитивних кишкових паличок.

Список пляжів, небезпечних для купання, відображено на карті. Вона оновлюється під час отримання нових результатів лабораторних досліджень.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах