У Харкові хочуть відродити Центр протезування

У Харкові хочуть відродити Центр протезування.

У Харкові хочуть відродити Центр протезування. Фото:facebook.com/ukrniiprotez

Події
04 серпня 2023 11:38

2 серпня 2023 року Харківська облрада отримала від Фонду держмайна погодження на передачу Українського науково-дослідного інституту протезування на свій баланс.

Про це повідомила голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Це дозволить створити Міжрегіональний центр реабілітації та протезування, в якому обслуговуватимуть пацієнтів з усієї східної частини України, а також запустити реалізацію державних програм для безкоштовного лікування цивільних та військових, говориться в повідомленні.

"Нагадаю, що центр, особливо у воєнний час, є стратегічно важливим об'єктом. Потужний заклад припинив працювати з початку цього року. Заклад, де пацієнтів фактично "ставили на ноги", проводили всі необхідні маніпуляції (від операції до протезування), вкрай потрібний зараз, коли йде війна", - заявила голова облради.

У квітні 2022 року Центр переїхав із Харкова до Кропивницького. У травні цього року інститут протезування перевели з балансу Мінсоцполітики на баланс МОЗ.

На сесію Харківської обласної ради 28 липня було винесено проект рішення підготовлений обладміністрацією, про надання згоди на прийняття цілісного майнового комплексу УкрНДІ протезування з державної власності у спільну власність територіальних громад Харківської області. Але необхідної кількості голосів цей проект не набрав. За інформацією депутата облради Алли Ройтблат, не проголосувала фракція "Успішний Харків".

Позиція Харківської міськради

У мерії кажуть, що хочуть ухвалити Український науково-дослідний інститут протезування, протезобудування та відновлення працездатності на баланс Харківської ОТГ.

"У листопаді минулого року до Харківського міського голови Ігоря Терехова звернувся колектив Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності (зараз – Державне некомерційне підприємство «Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації») з проханням ініціювати питання про передачу комунальну власність територіальної громад міста Харкова.

Підставою для зазначеного звернення служили обставини передачі Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності у сферу управління Фонду державного майна на підставі відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України. Це викликало у колективу певні побоювання щодо можливої підготовки Інституту до подальшої приватизації.

В умовах дії військового стану, введеного у зв'язку з повномасштабною військовою агресією РФ, цей інститут фактично набуває стратегічного значення для забезпечення надання медичних послуг у галузі протезування як цивільному населенню, так і захисникам України. Під час позачергової сесії 17 листопада 2022 року практично одноголосно було ухвалено рішення про звернення до Кабінету Міністрів України, Фонду державного майна України з ініціативою-пропозицією про безоплатну передачу з державної у комунальну власність Харківської міської територіальної громади цього майнового комплексу. Крім того, на тій же сесії депутатський корпус дав згоду на ухвалення установи у комунальну власність Харківської міської територіальної громади із зобов'язанням використати зазначений об'єкт за цільовим призначенням та не відчужувати його у приватну власність", - йдеться у повідомленні міськради.

На момент ухвалення цього рішення діяльність УкрНДІпротезування було припинено, в тому числі через відсутність бюджетного фінансування. Це суттєво ускладнювало надання допомоги цивільним та військовим пацієнтам з ампутацією у Харкові, кажуть у прес-службі міськради.

"Харківська міська рада підготувала та передала всі необхідні документи, визначені Законом України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності", до Фонду державного майна України та очікує на прийняття відповідного рішення", - прокоментували ситуацію в мерії.

Думка експерта

"Ця битва за заклади між містом і областю триває років 40, те саме було і з перинатальним центром на Салтівці. Область все підготувала, а місто прямо з-під носа вкрало в області перинатальний центр, а ще були й інші битви. Тут пряма конкуренція за ресурс Я скажу чесно і прямо: не знайдемо фахівців для сучасної реабілітації, то не буде й центру, чий би він не був. Уся битва за кадри ще попереду, бо стіни та обладнання не реабілітують, тільки злагоджена команда фахівців по сучасним міжнародним стандартам", - написав у Фейсбуці в коментарі до посту Ройтблат директор КНП ХОР "РКЦ МР та ПДР"Гіппократ" Роман Марабян.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах