Харківський медичний центр підозрюють у торгівлі новонародженими

Харківський медичний центр підозрюють у торгівлі новонародженими.

Харківський медичний центр підозрюють у торгівлі новонародженими. Фото: Офіс генерального прокурора

Події
03 серпня 2023 14:34

В Україні викрито злочинну організацію, яка займалася продажем новонароджених дітей іноземцям під виглядом сурогатного материнства. У масштабній схемі були задіяні приватні медичні центри з Харкова та Києва. 

У тривалій спецоперації були задіяні Нацполіція, прокуратура, СБУ та Держприкордонслужба.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Силовики встановили, що до масштабної схеми торгівлі людьми були причетні 12 осіб. Двоє організаторів схеми – керівники медичних клінік, які надають послуги у сфері репродуктивної медицини у Києві та Харкові. Інші учасники – працівники цих клінік, менеджери, адміністратори та адвокати.

Харківський медичний центр підозрюють у торгівлі новонародженими.Харківський медичний центр підозрюють у торгівлі новонародженими. Фото: Держприкордонслужба

Під прикриттям програми сурогатного материнства за грошову винагороду вони здійснювали продаж новонароджених дітей іноземним громадянам, які живуть у країнах, де заборонено сурогатне материнство.

Підозрювані підшукували на території Харківської області жінок, які погоджувалися стати сурогатними матерями. Повної інформації про умови участі у програмі комерційного сурогатного материнства жінки не отримували.

Розмір грошової винагороди становив від 50 до 70 тисяч євро за новонароджену дитину, з яких 12 тисяч євро – плата сурогатним матерям.

Харківський медичний центр підозрюють у торгівлі новонародженими.Харківський медичний центр підозрюють у торгівлі новонародженими. Фото: Офіс генерального прокурора

Замовниками виступали іноземці із країн із забороненим режимом сурогатного материнства, а також які свідомо не відповідають вимогам законодавства України та Порядку застосування допоміжних репродуктивних технологій, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України.

Харківський медичний центр підозрюють у торгівлі новонародженими.Харківський медичний центр підозрюють у торгівлі новонародженими. Фото: Офіс генерального прокурора

Після пологів жінок змушували реєструвати дітей в органах реєстрації актів громадянського стану, повідомляючи свідомо неправдиві відомості про біологічне походження дитини, визнаючи батьківство іноземців. У разі незгоди сурогатної матері на окремі умови, учасники схеми погрожували їм та залякували.

Надалі сурогатні матері, які за документами проходили як матері, оформляли заяви про відмову від дитини на користь іноземців, надаючи дозвіл на вивезення дітей за кордон та згоду на отримання громадянства іншої країни.

У рамках слідства встановлено факти незаконного переміщення за кордон 8 немовлят. Також правоохоронці запобігли спробі вивезення за кордон ще однієї дитини. Зокрема, минулого року у Харкові співробітники ДПСУ та НПУ затримали замовника – іноземця під час оформлення документів.

Харківський медичний центр підозрюють у торгівлі новонародженими.Харківський медичний центр підозрюють у торгівлі новонародженими. Фото: Офіс генерального прокурора

Наразі перевіряється близько 40 фактів переміщення новонароджених дітей з України за кордон з порушенням чинного законодавства.

Також у рамках спецоперації правоохоронці провели понад 40 обшуків у медичних центрах, за місцем проживання учасників злочинної організації, та кількох іноземців-замовників. Виявлено та вилучено речові докази злочинної діяльності – медичну документацію, чорні записи, копії паспортів громадян України та іноземних країн, доручення за представництвом інтересів, кошти, комп'ютерну техніку, телефони, флеш носії тощо.

Наразі повідомлено 12 підозр організаторам та виконавцям у скоєнні злочину за ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 149, ч. 1 ч. 2 ст. 255 КК України.  П'ять осіб затримано у порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Учасникам злочинної схеми загрожує позбавлення волі від 8 до 15 років.

Слідчі дії з кримінального провадження тривають.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах