На Венеціанському фестивалі покажуть фільм про дітей, які ховалися від обстрілу у метро Харкова

На Венеціанському фестивалі покажуть фільм про дітей, які ховалися від обстрілу у метро Харкова.

На Венеціанському фестивалі покажуть фільм про дітей, які ховалися від обстрілу у метро Харкова. Фото: arthousetraffic.com

Події
31 липня 2023 12:52

Стрічка "Фотофобія" режисерів Івана Остроховського та Павола Пекарчика представить цього року Україну у програмі Giornate degli Autori Венеціанського кінофестивалю. Картина створена у копродукції зі Словаччиною та Чехією. Українським продюсером фільму виступив Денис Іванов із "Артхаус трафік".

Фільм розповідає про 12-річного Нікі, який із сім'єю живе на станції харківського метро, повідомляється на сайті "Артхаус трафік"

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тут вони ховаються від страшної війни, що вирує зовні. Для сім'ї Ніки денне світло – синонім смертельної небезпеки, тому хлопчику не дозволяють виходити назовні. Блукаючи по закинутих вагонах та переповнених платформах, Нікі зустрічає 11-річну Віку, і перед ним відкривається новий світ. Коли їхній зв'язок зміцнюється, діти знову набувають сміливості відчути сонце на своїх обличчях.

"Коли ми приїхали в Україну з гуманітарною допомогою навесні 2022 року і влаштувалися жити поряд з біженцями в метро, ми зрозуміли, що світогляд буде на лінії фронту. Ось чому ми вирішили знайти щось наближене до "звичайного життя", і зберегти її в міру наших здібностей: знайти момент справжньої людяності під час нищівного жаху", – прокоментували режисери Іван Остроховський та Павол Пекарчик.

До "Фотофобії" режисери вже працювали разом. У 2013 році вони дебютували у кіно зі своїм повнометражним документальним фільмом "Оксамитові терористи", який вони зняли разом із Петером Керекешем, і який отримав премію Tagesspiegel Readers' Award на Форумі Берлінале. Сольним дебютом Павола Пекарчика стала гібридна стрічка "Тихі дні" (2019), представлена у конкурсній програмі "Схід від Заходу" МКФ у Карлових Варах, тоді як Остроховський створив повнометражний фільм "Коза" (2015) та знову представив його на Форуми Берліна.

Світова прем'єра другого повнометражного фільму Івана Остроховського "Слуги" (2020) відбулася на нещодавно заснованому конкурсі "Зустрічі" Берлінале. Іван є автором і співавтором сценарію фільму "Цензорка" (2021), який отримав премію "Горизонти" за Найкращий сценарій на Венеціанській МКФ, а також виграв премію арабських критиків 2021 року і отримав номінацію на Європейську кінопремію 2022 року.

Венеціанський кінофестиваль – найстаріший у світі. Цього року у його програмі будуть представлені нові фільми Девіда Фінчера, Софії Копполи, Ваги Андресона та багатьох інших.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах