Підозріле будівництво на Пушкінській тимчасово призупинено: що кажуть у мерії

Підозрювальне будівництво на Пушкінській тимчасово призупинено.

Підозрювальне будівництво на Пушкінській тимчасово призупинено. Фото: Накипіло

Події
26 липня 2023 10:54

У центрі Харкові, на Пушкінській, другий тиждень триває будівництво. Майбутній об'єкт зводять прямо перед гуртожитком політехнічного університету "Гігант", закриваючи йому вікна. Крім того, "Гігант" є пам'яткою архітектури місцевого значення, тому будівництво привернуло увагу громадськості.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Будуть закриті вікна до другого поверху"

Будівельні роботи поруч із гуртожитком ХПІ розпочалися на початку червня, розповіла "Суспільному Харків" тимчасова виконувач обов'язків директора студмістечка Нанулі Капанадзе.

Підозрювальне будівництво на Пушкінській тимчасово призупинено.Підозрювальне будівництво на Пушкінській тимчасово призупинено. Фото: Суспільне Харків

"До студмістечка та до університету будівля не має жодного відношення. Це створює певні незручності: будуть закриті вікна до другого поверху, не буде світла, але ж там займаються студенти", - каже Капанадзе.

Будівельники відмовилися розповідати кореспонденту Суспільне Харків, яку фірму вони представляють і що будують.

"Будувати капітальні споруди заборонено"

Споруджена в 30-х роках ХХ століття будівля гуртожитку занесена до реєстру пам'яток як зразок конструктивізму. Будівництво впритул до нього порушує закони про охорону нерухомої культурної спадщини та містобудівної діяльності, каже архітектор Катерина Кублицька, адже біля пам'яток архітектури не можна будувати капітальні будинки.

Катерина Кублицька.Катерина Кублицька. Фото: Суспільне Харків

"Це можуть бути якісь тимчасові споруди, тобто споруди, які не мають фундаментів, які швидко демонтуються. Те, що ми бачимо, це капітальна споруда, яка не швидко демонтується, і така споруда не може існувати без фундаменту. Пам'ятка має бути відкритою. щоб ми могли її сприймати і насолоджуватися нею", - каже вона.

Кублицька є членом консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при обласній військовій обладміністрації.

Катерина розповідає, що їм на погодження проект будівництва в цьому місці не надходив.

"Дільниця викуплена до 2019 року"

Ділянка землі, де йде будівництво, була викуплена до 2019 року, каже депутат Харківської міськради Дмитро Булах.

Дмитро Булах.Дмитро Булах. Фото: Суспільне Харків

За його словами, повідомлення про початок робіт з'явилося на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва два роки тому. У повідомленні йдеться, що тут виконується реконструкція кафе.

"Тут порушили базовий клас складності робіт, клас наслідків. Він вказаний як перший, а насправді він третій, тому що це будівництво розташоване в охоронній зоні пам'ятки. Таку велику будівлю тут у принципі не можна було будувати: висота будівлі, за документами, має бути до 25 метрів", - стверджує Булах.

Що кажуть у мерії

Юрій Сидоренко, директор Департаменту у справах інформації та зв'язків із громадськістю, повідомив, що у забудовника всі необхідні документи є. Наразі їх перевіряють юристи.

"Видані вони були попереднім керівництвом Департаменту територіального контролю. Зараз юристи вивчають правомірність узгодження цього будівництва та підстави надання містобудівних умов та обмежень. Разом з тим, мер Харкова Ігор Терехов вже дав завдання керівництву Департаменту інспекційної роботи зупинити будівництво. Після уважного вивчення документів, підписаних керівництвом Департаменту територіального контролю буде вироблено подальший план дій", - прокоментував ситуацію Сидоренко.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах