Удар "Іскандером" по Первомайському: ким був загиблий військовий, похорону якого намагалися перешкодити росіяни

Удар "Іскандером" по Первомайському: ким був загиблий військовий, чиєму похорону намагалися перешкодити росіяни.

Удар "Іскандером" по Первомайському: ким був загиблий військовий, чиєму похорону намагалися перешкодити росіяни. Фото: Суспільне Харків

Події
05 липня 2023 13:10

У Первомайському 4 липня скасували громадську церемонію прощання з військовослужбовцем Олегом Фадєєнком через російські обстріли.

Про це йдеться у матеріалі Суспільного.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За останніми даними, внаслідок обстрілу постраждали 43 особи, серед них – 12 дітей. Пошкоджено 8 багатоповерхових будинків, горіли автомобілі. Станом на ранок 5 липня у лікарнях області лишається 7 осіб. 5 – у Первомайському, стан середньої тяжкості, здебільшого – з осколковими пораненнями.

Читайте також: Найменшому три місяці: кількість постраждалих під час обстрілу Першотравневого зросла

Боєць на позивним "Малиш" помер у шпиталі 2 липня внаслідок поранень, які отримав на бахмутському напрямку під час артобстрілу.

4 липня в центрі міста мала відбутися панахида, попрощатися з військовим прийшли близько півтисячі людей. Поки вони чекали на початок церемонії, росіяни вдарили по Первомайському ракетою - вона вибухнула за 500 метрів від центральної площі. Захід скасували.

Удар Удар

Загиблого Олега Фадєєнка мають кремувати — такою була його воля, повідомив заступник міського голови Антон Орєхов.

Спогадами про "Малиша" поділився офіцер підрозділу Kraken Костянтин Немічев.

"У 2014 році біля метро до мене підійшов хлопець і запитав, як потрапити до нашого руху - це був Олег. Він став добровольцем ще в 2014 році. Багато чого було зроблено ним для боротьби з проросійськими рухами у місті Харків. Велика його заслуга, що Харків зараз під українським прапором", - каже Костянтин.

Удар Удар

24 лютого, за словами Немічова, вони із загиблим у перших рядах почали захищати місто, вибивати росіян із нього, а потім зачищали Харківську область.

"Далі були операції на Донбасі, Бахмут. На жаль, у контрнаступі на бахмутському напрямку він отримав уламок у легені та помер у лікарні через добу після поранення. Це був артобстріл. Він як завжди вів свій взвод уперед, показував приклад, прилетів уламок. Олег обрав шлях Збройних сил і на початку 2023 року перевівся до 3-ї штурмової бригади", — розповідає військовий.

"Олег був спортсменом, мав дисципліну, був прикладом для багатьох людей. Це його рідне місто і тут на прощанні все: від перших вчителів до мера міста. Він був прикладом для багатьох", - сказав він.

Удар Удар

Олег Фадєєнко був постійним учасником спортивних змагань, розповідає міський голова Первомайського Микола Бакшеєв.

"Це людина, яка мала моральні та етичні принципи. Мені здавалося, що вона живе за своїми окремими законами і для неї вони працювали, тому що вона була успішною. Це надпотужна втрата для нас. Він започаткував всього з військово-патріотичне виховання молоді, відкрив спортивні секції, які будуть функціонувати", - каже Бакшеєв.

Удар Удар

Фадєєнко брав участь у підготовці оборони Першотравневого, каже міський голова.

"Протягом життя у нас з ним були різні відносини та ситуації. Іноді ми опинялися по різні боки барикад, але завжди честь, завжди доблесть, він ніколи не переходив межі власної порядності. Це була людина, яка володіла і словом, і шаблею", - сказав мер.

У громаді Первомайського з початку повномасштабного російського вторгнення загинуло понад 40 військовослужбовців, розповів Бакшеєв. У Збройних силах України нині служать понад 1100 первомайців.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах