Вибух у навчальному закладі: у Харківській області загинули двоє курсантів-рятувальників

У Харківській області загинули два курсанти-рятувальники.

У Харківській області загинули два курсанти-рятувальники. Фото: nuczu.edu.ua

Події
01 червня 2023 19:59

Двоє курсантів Національного університету цивільного захисту загинули 31 травня внаслідок вибуху в навчальному закладі. У Держслужбі з надзвичайних ситуацій проводиться службове розслідування. Четверо посадових осіб усунуто від роботи.

Трагедія сталася в одному із приміщень Національного університету цивільного захисту 31 травня близько 14:30.

Детальніше: У Харківській області загинули двоє співробітників ДСНС

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як розповів речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, внаслідок вибуху 20-річний курсант отримав незначні травми, його життю нічого не загрожує. Ще два курсанти 21 і 22 років померли від отриманих травм у кареті швидкої допомоги дорогою до лікарні.

«За цим фактом для встановлення обставин події попередньо внесено відомості до ЄРДР п.1 ч.2 ст.115 ККУ (загибель двох осіб). Наразі проводяться першочергові слідчі дії (огляд місця події із залученням вибухотехніків та встановлення свідків). Тип вибухового пристрою встановлюється», – розповів Чубенко.

Прес-служба ДСНС повідомила, що комісія апарату ДСНС вже проводить службове розслідування.

«Наразі 4 особи, відповідальні за навчальний процес, усунуто. Ми зацікавлені у тому, щоб винні отримали справедливе покарання. Це великий біль та непоправна втрата. Більше інформації буде оприлюднено після закінчення розслідування. Щирі співчуття рідним та близьким!» - йдеться у повідомленні ДСНС.

Що відомо про обставини загибелі курсантів

«Трагедія сталася близько 14:30 31 травня у приміщенні гуртожитку, де живуть та навчаються курсанти. То справді був наказ керівника. Два хлопці намагалися прибрати вибухову речовину зі снаряда, щоб зробити муляж. Курсантам поставили умову, якщо вони цього не зроблять, їх не відпустять у звільнення, а весь взвод та курс змусять бігати стадіоном. Інші курсанти сиділи в поряд розташованій аудиторії. Спочатку було тихо, потім пролунав вибух. Спочатку подумали, що було влучення", - повідомляє "Суспільне" з посиланням на власні джерела.

За його словами, "один хлопець зазнав поранення, він сидів в аудиторії біля дверей".

"Його накрило дверима від вибухової хвилі. Одногрупники витягнули пораненого на вулицю і передали співробітникам санчастини. Згодом рятувальники дістали загиблих хлопців. Снаряд розбирали без нагляду начальника та викладачів. Інше керівництво тим часом займалося своїми обов'язками, командир взводу та викладачі пішли на обід, Інші були на шикуванні з іншими курсантами. Наразі поліція проводить розслідування", - розповів співрозмовник Суспільного.

"Заступник, командир взводу та викладачі говорили керівнику, який дав наказ, що не потрібно давати курсантам завдання розбирати вибухонебезпечний предмет. Але він нікого не слухав", — повідомив співрозмовник.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах