KharkivMusicFest-2023: у Харкові повертаються розфарбовані піаніно (адреси)

KharkivMusicFest-2023: у Харкові повертаються розмальовані піаніно.

KharkivMusicFest-2023: у Харкові повертаються розмальовані піаніно. Фото: facebook.com/kharkivmusicfest

Події
31 травня 2023 09:20

Цього року у Харкові знову з'являться музичні артоб'єкти – розмальовані піаніно. Яскраві інструменти на вулицях міста кілька років поспіль були частиною щорічної програми Міжнародного фестивалю класичної музики Kharkiv MusicFest. Російське вторгнення відмінило торік усі плани, але цієї весни арт-піаніно повертаються до міста.

Цього року через зрозумілі причини інструменти не будуть розміщені на вулицях. Під час вибору локації враховувалися умови безпеки – наявність бомбосховища поблизу, щоденний трафік та віддаленість житлових будинків, розповіли організатори KharkivMusicFest.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Традиційно всі інструменти розписані харківськими художниками за спеціально розробленими концептами та ескізами.

Один із інструментів розписаний сім'єю художників Тамари та Олександра Вакуленка у стилі одного з найдавніших видів народного мистецтва – Петриківського декоративного розпису, внесеного ЮНЕСКО до списку нематеріальної культурної спадщини людства.

«Завдяки фестивалю та проекту Art Piano, інструменти набувають другого життя, набувають нового сенсу та можливості знову радувати людей, але виступаючи вже повністю як об'єкт мистецтва та наповнюючи повсякденне життя новими фарбами», – коментує Тамара Вакуленко. – Раді долучитися до проекту, подарувати харків'янам яскраві, наповнені теплом інструменти та нагадати, як багата та різноманітна наша культурна спадщина».

KharkivMusicFest-2023: у Харкові повертаються розмальовані піаніно.KharkivMusicFest-2023: у Харкові повертаються розмальовані піаніно. Фото: facebook.com/kharkivmusicfest

Над концепцією та втіленням ідеї арт піано, що знаходиться в івент-просторі EVOLUTION business park, працював молодий харківський 3D художник Олександр Кузнєцов.

«Для проекту було обрано геометричний стиль. Ключовою фігурою є центральна сфера, що символізує людину як головну складову у майбутньому Харкова та України. Вона є основою змін, доки всі інші фактори лише обертаються навколо неї, супроводжуючи, але не змінюючи її прагнень», – розповідає Олександр свою роботу.

Євген Дорошенко, художник-ілюстратор, який працював над інструментом, розміщеним у ТРЦ Микільський, розповів про свою концепцію:

«Коли я дивився роботи минулих років, мені не сподобалося, що піаніно використовують як набір площин, а не як цілісний об'єкт, і я вирішив показати, як треба. Це смішне і яскраве чудовисько, що виросло з піаніно, виражає моє ставлення до нашого міста – бадьорого, веселого та коханого. Сподіваюся, чудовисько розважатиме дітей, а музиканти порадують дорослих. А чому він їсть сир – я не скажу».

KharkivMusicFest-2023: у Харкові повертаються розмальовані піаніно.KharkivMusicFest-2023: у Харкові повертаються розмальовані піаніно. Фото: facebook.com/kharkivmusicfest

Ще один інструмент чекає на зустріч із поціновувачами прекрасного. Він єдиний, що розписують діти. Це фортепіано стане частиною ще одного фестивального проекту, в рамках якого для юних пацієнтів лікарні будуть проводити арттерапію.

Усі інструменти налаштовані та зберегли свою музичну функцію. Кожен бажаючий може зіграти свою улюблену мелодію чи влаштувати імпровізований концерт.

KharkivMusicFest-2023: у Харкові повертаються розмальовані піаніно.KharkivMusicFest-2023: у Харкові повертаються розмальовані піаніно. Фото: facebook.com/kharkivmusicfest

«З початку російського вторгнення в Україну проведення повноцінного фестивалю KharkivMusicFest та його яскравого проекту Art Piano було не просто під питанням, а здавалося нам неможливим. І завдяки відвазі наших Збройних Сил ми знову робимо класичну музику та візуальне мистецтво доступним, – розповідає Марія Горбонос, виконавчий директор фестивалю KharkivMusicFest. – За шість років проведення фестивалю проекту Art Piano довелося зіткнутися з нерозумінням, наші піаніно пережили випадки вандалізму, а також погодні негаразди. Було й багато людської підтримки, допомоги від харків'ян, які за власним бажанням доглядали інструменти, захищали їх від негоди. І це мотивувало нас продовжити традицію розміщення розмальованих піаніно у місті та проводити у деяких із них невеликі музично-розважальні івенти».

Локації, на яких розміщено піаніно:

  • Івент-простір EVOLUTION business park;
  • ТЦ "Французький бульвар";
  • ТРЦ Nikolsky;
  • міська дитяча клінічна лікарня №16.

Помилуватися інструментами, а також зіграти на них можна буде до 1 липня. Після цього інструменти, які найкраще збережуться, будуть передані культурно-освітнім та соціальним установам.

Інформацію про мініконцерти на локаціях розташування інструментів можна буде знайти на сайті KharkivMusicFest або сторінці фестивалю у Facebook.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах