Коли у Харкові очистять пляжі від мін: інформація ХОВА

Коли у Харкові очистять пляжі від мін: інформація ХОВА.

Коли у Харкові очистять пляжі від мін: інформація ХОВА. Фото: blog.pokupon.ua

Події
26 травня 2023 08:41

На Харківщині триває перша черга розмінування – ліній електропередач та інших об'єктів критичної інфраструктури.

Про це на брифінгу 25 травня повідомив директор Департаменту цивільного захисту ХОВА Іван Сокіл.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, обстеження пляжів та водойм – це майбутня перспектива піротехніків. Наразі перевірено територію лише одного – Безлюдівського пляжу. Рішення щодо вирішення роботи пляжів приймаються у громадах на засіданнях місцевих комісій з ТЕБ та НС.

Ситуація із забрудненням території Харківщини вибухонебезпечними предметами залишається складною.

«Дуже забруднений північний напрямок Харківської області, а також Куп'янський та Ізюмський райони. Фактично щодня там травмуються люди. На даний час, з початку деокупації, вже травмувалася 181 особа, на жаль, 32 – загинули. Зокрема, на мінах вибухнуло 14 дітей, одна дитина загинула», – повідомив Іван Сокіл.

За інформацією директора Департаменту, в області складено план черговості розмінування та у кожній територіальній громаді визначено відповідальних осіб, які приймають заявки на розмінування.

«Якщо мешканці громади виявили вибухонебезпечний предмет – слід дзвонити за номерами: «101», «102». Якщо потрібно перевірити свою ділянку чи території комунальних чи державних установ, то потрібно подавати таку заявку до відповідальної особи у територіальній громаді», – розповів Іван Сокіл.

Усі зібрані із громад заявки акумулює Департамент цивільного захисту ХОВА, де їх обробляють та встановлюють черговість розмінування територій. Поки що сил урядових організацій, які займаються розмінуванням, вистачає на знешкодження вибухонебезпечних предметів на лініях електропередач.

З початку деокупації громад розмінуванню потрібно 12 тисяч кілометрів ЛЕП, на даний час фактично розміновано 17% їх загальної кількості.

«Зараз фактично всі урядові організації займаються розмінуванням ЛЕП, щоб дати можливість повернути світло до населених пунктів. Це – першочергове завдання, після його виконання прийматиметься рішення щодо розмінування ліній водогазопостачання, інших об'єктів критичної інфраструктури», – розповів Іван Сокіл.

За даними ХОВА, зараз урядові організації користуються допомогою 6 спецмашин. В окремих випадках їхнє залучення в десятки разів прискорює процес розмінування. Окрім іноземних техзасобів у Харківській області обкатують вітчизняну машину. Наразі йдуть переговори з міжнародними інвесторами щодо можливого фінансування виробництва таких технічних засобів розмінування.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах