Коли у харківських школах закінчується навчальний рік

Коли у харківських школах закінчиться навчальний рік.

Коли у харківських школах закінчиться навчальний рік. Фото: adm.dp.gov.ua

Події
23 травня 2023 12:06

Останній день занять у всіх харківських школах цього навчального року – 2 червня.

Про це повідомила директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко, повідомляє Суспільне.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Останні дзвінки будуть онлайн, видача атестатів або свідоцтв про освіту відбуватиметься виключно в укриттях", - уточнили у Департаменті освіти.

За інформацією Ольги Деменко, 40% школярів зараз у Харкові, 10% – на території Харківської області, ще 17% – у межах України. Решта виїхала за кордон.

За даними ХОВА, основна сесія національного мультипредметного тесту стартує 7 червня та триватиме до 20 червня. За цей період планується провести 10 тестувань у дві зміни.

Онлайн чи офлайн?

Як проходитиме навчання у наступному навчальному році – онлайн чи офлайн – рішення ще не ухвалено і залежатиме від ситуації безпеки. Чиновники фіксують постійне збільшення кількості дітей, які повертаються на Харківщину.

"Якщо минулого року у нас було на 1 вересня майже 240 тисяч школярів усіх категорій, то ми сподіваємося, що цього року їх буде на 10-12% більше", - повідомив директор Департаменту науки та освіти ХОВА Олексій Литвинов.

Тенденція не стосується Куп'янського, частини Ізюмського, Харківського, Чугуївського районів.

"Останні тижні у тому ж Куп'янському районі проводиться примусова евакуація дітей із батьками з найбільш наближених до фронтової лінії громад", - каже Литвинов.

За даними ХОВА, у Харківській області пошкоджено майже 500 шкіл, 46 з них зруйновано вщент. Щодо повернення до офлайн-навчання, на даний момент, це може бути реальним лише в Красноградському районі та північній частині Богодухівського, зазначає чиновник.

"Є розмови і щодо Чугуєва, по місту Харкову є такі розмови, але це все малоймовірно, я б так оцінив", — каже Литвинов.

За даними ХОВА, для облаштування укриттів у школах лише у цих двох районах потрібно два мільярди гривень.

"Якщо продовжити тенденцію, можна розрахувати, ще помножити на три, і матимемо місто Харків. Звичайно, людина у здоровому глузді розуміє, що таких грошей у міста та області немає", - вважає Литвинов.

За словами Ольги Деменки, школи міста готуються до навчання у форматі офлайн ще з минулого року. Оскільки "освітні втрати через онлайн-навчання є".

"У нас зараз є 184 загальноосвітні школи комунальної власності у Харкові. З них 128 вже мають сертифіковані укриття, які внесені до реєстру захисних споруд цивільного захисту. Як тільки дозволить ситуація з безпеки, ми одразу можемо розпочати освітній процес. Зараз у Харкові 70% педагогів, цього достатньо, адже, на жаль, не всі ж таки повернуться", — каже Деменко.

Вона уточнила, що офлайн-навчання буде відновлено після відповідних рекомендацій МОН та рішення облдержадміністрації.

За її словами, під час відновлення офлайн-навчання діти, які виїхали з України, зможуть продовжити онлайн-навчання у харківських школах, навіть якщо їхня родина вирішить залишитися за кордоном.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах