У Харкові розкрили схему розкрадання бюджетних коштів під час пандемії коронавірусу

У Харкові розкрили схему розкрадання бюджетних коштів під час пандемії коронавірусу.

У Харкові розкрили схему розкрадання бюджетних коштів під час пандемії коронавірусу. Фото: adm.dp.gov.ua

Події
22 травня 2023 12:55

У кількох областях України, у тому числі в Харківській, пройшли обшуки на фірмах, у яких чиновники закуповували медобладнання під час пандемії коронавірусу. Загальні збитки від схеми, що діяли в 11 департаментах охорони здоров'я по Україні, становить понад 31 мільйон гривень. У причетних фірмах, зокрема у Харківській області, пройшли обшуки.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Група осіб, використовуючи спрощений режим закупівель, викликаний пандемією Covid-19, організувала схему закупівлі медичного обладнання за державні кошти за завищеними цінами. До складу цієї групи входили посадові особи департаментів охорони здоров'я 11 облдержадміністрацій та низки комерційних підприємств, підконтрольних громадянинові РФ, - розповіли в Офісі. - Правоохоронцями проведено обшуки на території Києва, Київської, Харківської та Полтавської областей за місцем знаходження комерційних підприємств, а також за місцем проживання їхніх посадових осіб, засновників та фактичних керівників".

У Харкові розкрили схему розкрадання бюджетних коштів під час пандемії коронавірусу.У Харкові розкрили схему розкрадання бюджетних коштів під час пандемії коронавірусу. Фото: Офіс Генерального прокурора

Встановлено, що підприємство укладало договори з департаментами охорони здоров'я облдержадміністрацій щодо постачання 49 апаратів ультразвукової діагностики на суму 86,7 мільйона гривень (11 із них купили для Києва). Один апарат коштував 1,7–1,9 мільйона гривень. За даними слідства, учасники схеми штучно завищили вартість кожного апарату на 600 000 – 700 000 гривень.

Крім того, слідчі з'ясували, що медичне обладнання недоукомлектоване: не вистачало елементів для збільшення зображення та акумуляторів. Наприклад, збитки Київської облдержадміністрації склали 8,5 мільйона гривень. Загальна вартість збитків державі становить понад 31,6 мільйона гривень.

Під час обшуків правоохоронці виявили документи, які використовували у схемі, за місцем проживання керівника підприємств виявили документи, паспорти громадянина Росії та отримані російські нагороди.

Слідчі оголосили підозру колишній уповноваженій особі щодо проведення закупівель у департаменті охорони здоров'я Київської облдержадміністрації за ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. На кошти підприємства, яке здійснювало закупівлю апаратів, було накладено арешт. Наразі проводяться процесуальні заходи, після чого вирішать питання про оголошення підозр усіх причетних до схеми.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах