СБУ повідомила про підозру бізнесмена Павла Фукса

СБУ повідомила про підозру бізнесмена Павла Фукса.

СБУ повідомила про підозру бізнесмена Павла Фукса. Фото: Українська правда

Події
16 травня 2023 13:59

Служба безпеки України повідомила про підозру підсанкційного олігарха Павла Фукса. Його викрили на масштабних фінансових махінаціях із стратегічними підприємствами України та систематичному ухилянні від податків.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними слідства, з 2018 року Фукс незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 мільярдів гривень.

"Холдинг підшукував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити в збанкрутілих банках. Ділки за безцінь викуповували у банківських установ «кредитні зобов'язання» цих об'єктів, що дозволяло втручатися в їхню господарську діяльність. Потім активи українських заводів та інфраструктурних об'єктів заморожували. блокували їх діяльність або доводили до банкрутства. Фукс та його спільники ретельно приховували джерела фінансування угод та реальних замовників через складні фінансові махінації. Для цього використовували понад 100 афілійованих комерційних структур. У ході цих махінацій зловмисники отримували надприбутки та ухилялися від сплати податків. Наприклад, лише від однієї з таких угод сума збитків державі сягає майже 100 мільйонів гривень", - розповіли в СБУ.

Фуксу та двом топ-менеджерам холдингу повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)).

У рамках кримінального провадження накладено арешт на:

  • корпоративні права та рахунки 101 задіяної у протиправній діяльності компанії,
  • права вимоги понад 1600 викуплених кредитів,
  • понад 240 об'єктів нерухомості та транспортних засобів учасників схеми.

Частину заарештованих активів уже передано до управління АРМА.

Хто такий Павло Фукс

Павло Фукс – підприємець родом із Харкова. До сфери інтересів бізнесмена входить девелоперський, банківський бізнес та нафтогазова галузь. Він тривалий час вів бізнес у РФ. Зокрема, очолювала рада директорів ВАТ "МосСітіГруп".

За даними з відкритих джерел, у 2017 році він відмовився від російського громадянства та проживає в Україні. Фукс є почесним громадянином Харкова та дружив із покійним мером Харкова Геннадієм Кернесом – саме Фукс повідомив про смерть політика.

Бізнесмен неодноразово допомагав Харкову. Зокрема брав участь у реставрації Харківської обласної філармонії, збудував храм святої цариці Тамари, поставив пам'ятник міфічному засновнику міста козаку Харку. Також закуповував обладнання для ДСНС та ЗСУ. За допомогу у боротьбі за незалежність України має низку нагород від міністра оборони України, Головнокомандувача, підрозділів ЗСУ, НГУ, ТРО та СБУ.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах