Двоє харків'ян здобули Пулітцерівську премію

Двоє харків'ян здобули Пулітцерівську премію.

Двоє харків'ян здобули Пулітцерівську премію. Фото: birdinflight.com

Події
09 травня 2023 14:55

Команда Агентства Associated Press, у складі якої двоє харків'ян – Мстислав Чернов та Василиса Степаненко, здобули найвищу нагороду в рамках Pulitzer Prizes – Public Service («За служіння суспільству»).

Про це повідомляє сайт Pulitzer Prizes.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Команда у складі військового кореспондента Мстислава Чернова, фотографа Євгена Малолєтки, журналіста та відеопродюсера Василиси Степаненко та кореспондента Лорі Хіннант отримала нагороду за сміливі репортажі з обложеного Маріуполя, ставши свідками різанини мирних жителів під час вторгнення. Репортери документували окупацію Маріуполя, їхня праця лягла в основу фільму «20 днів у Маріуполі» та стала базою для розслідувань.

Роботи-переможці

Чернов, Малолєтка та Степаненко були трьома представниками західних ЗМІ, які залишились у Маріуполі під час бойових дій. Вони опублікували репортаж з маріупольського пологового будинку, що потрапив під російський обстріл.

Довідка Vgorode. Мстислав Чернов — український військовий кореспондент, режисер, фотограф і письменник, відомий своїми репортажами про українську революцію, російське вторгнення в Україну, війну в Іраку, Сирії та Нагірному Карабаху, а також Афганістані під владою талібів після відходу США. а також його художніми інсталяціями та виставками. Чернов – журналіст Associated Press та президент Української асоціації професійних фотографів (УАПП).

Мстислав Чернов.Мстислав Чернов. Фото: https://rorypecktrust.org

Чернов створив документальний фільм "20 днів у Маріуполі", присвячений боям за місто. Світова прем'єра відбулася у січні цього року. Стрічка розповідає про те, як Маріуполь переживав перші тижні повномасштабного вторгнення – обстріл, загибель мирного населення. На фестивалі Sundance картина здобула приз глядацьких симпатій.

2023 року Мстислав Чернов також отримав міжнародну медіапремію Royal Television Society 2023 року.

Василина Степаненко – український незалежний журналіст та відеопродюсер.

Василина Степаненка.Василина Степаненка. Фото: https://pressgazette.co.uk

Вона народилася в Харкові і почала працювати з АП у січні 2022 року, за місяць до того, як Росія вторглася до країни, і разом зі своїми колегами з АП вирушила до Маріуполя, щоб висвітлювати жорстоку облогу міста. Її робота була зосереджена на питаннях прав людини та соціальної справедливості. Степаненко отримала ступінь бакалавра журналістики у Харківській державній академії культури, яку закінчила у 2021 році.

Пулітцерівська премія – одна з найпрестижніших нагород США в галузі літератури, журналістики, музики та театру. Засновником премії є газетний магнат угорсько-єврейського походження Джозеф Пулітцер (1847–1911). Після його смерті на залишені газетяром два мільйони доларів було створено фонд. Вперше премія була вручена у 1917 році. Із 2017 року її розмір становить 15 тисяч доларів. Наразі премію присуджують у 23 номінаціях.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах