У Харкові немовлят можуть безкоштовно перевірити на рідкісні захворювання

У Харкові новонароджених можуть безкоштовно перевірити рідкісні захворювання.

У Харкові новонароджених можуть безкоштовно перевірити рідкісні захворювання. Фото: МОЗ

Події
03 травня 2023 11:59

У Харкові відкрився центр неонатального скринінгу Новонароджених безкоштовно перевіряють на 21 рідкісне захворювання.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Центр розпочав роботу 24 квітня на базі Міжобласного спеціалізованого медико-генетичного центру – Центру рідкісних (орфанних) захворювань.

Неонатальний скринінг – комплексне обстеження новонароджених, яке проводиться для виявлення спадкової та вродженої патології у немовлят. Раніше в Україні обстеження проводилося на 4 захворювання, а з минулого року – на 21 рідкісне захворювання.

«Своєчасний скринінг – це не просто діагностика, а можливість ще на доклінічній стадії завчасно виявити хворобу, застосувати корекцію і тим самим забезпечити дитині повноцінне життя», – каже заступник міністра охорони здоров'я Марія Карчевич.

В Україні безкоштовну послугу розширеного неонатального скринінгу було запущено 1 жовтня 2022 року. Пілотний проект працював у 12 регіонах країни на базі лабораторій у Львові та Києві. Тепер така можливість стала доступною у всіх пологових установах країни, за винятком тимчасово окупованих територій.

Як відбувається дослідження?

Спочатку ви повинні надати письмову згоду на проведення дослідження. На 48-72 години життя немовляти медичний працівник здійснить забір кількох крапель капілярної крові з п'яти дитини і нанесе їх на спеціальний тест-бланк. Ці зразки будуть передані до спеціальних лабораторій – регіональних центрів неонатального скринінгу, де й проходить дослідження.

Чи безкоштовна ця послуга?

У МОЗ наголошують, що ця послуга безкоштовна і, зокрема, гарантується у рамках програми медичних гарантій під час пологів у пологових стаціонарах, перинатальних центрах та дитячих лікарнях із неонатологічними відділеннями.

Чи робити скринінг дитині, якщо матері під час вагітності вже робили генетичне дослідження?

Так потрібно. Під час вагітності переважно визначають ризик хромосомної патології та інших захворювань, які є невиліковними. Розширений неонатальний скринінг дозволяє виявляти у новонароджених рідкісні спадкові або вроджені захворювання, що підлягають лікуванню.

Як повідомлять про результати скринінгу?

Якщо результати скринінгу є негативними, тобто ризики не виявлені, вони не повідомляються батькам, а лише зберігаються в електронній медичній картці дитини в ЄСОЗ.

У деяких випадках у разі сумнівного результату дослідження з вами можуть сконтактувати і попросити надати інший зразок краплі крові дитини для завершення скринінгу.

"Будь ласка, зауважте, що необхідність повторного дослідження не означає наявність генетичного захворювання у дитини", - зазначають у МОЗ.

Якщо ж ризик підтверджений (результат позитивний), з вами сконтактують та повідомлять про подальші дії з діагностики.

"Пам'ятайте, що при ранньому виявленні захворювання можлива ефективна терапія та корекція, яка дозволить запобігти клінічним проявам хвороби та забезпечити дитині повноцінне життя!" - кажуть у МОЗ.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах