Зі 647 людей зняли виплати: як у Харкові та області перевіряють переселенців

Як у Харкові та області перевіряють переселенців.

Як у Харкові та області перевіряють переселенців. Фото: Maia Sandu

Події
10 квiтня 2023 11:42

У Харкові та області 647 внутрішньо переміщених осіб позбавили виплат після перевірок місця проживання. Багато хто з них реєструвався за адресами, які не існують. Наразі вони мають повернути кошти, які незаконно отримували від держави.

Як соцпрацівники виявляють переселенців, які незаконно отримують допомогу, в ефірі Українського Радіо Харкова розповіла начальниця головного управління Національної соціальної сервісної служби в Харківській області Наталія Приходько.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Реєструвалися в магазинах та на заправках"

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів №332 внутрішньо переміщені особи мають право на отримання виплат, але за фактичним місцем реєстрації.

На територіальні органи головного управління Національної соціальної сервісної служби Харківської області покладено обов'язки щодо здійснення вибіркових перевірок проживання переселенців за місцем реєстрації. Їх проводять за базою інформації, яку одержують від Нацсоцслужби України.

"Якщо люди дійсно вдома – наші працівники складають акт із зазначенням їхніх даних. Ці документи зберігаються у нас. Якщо ж переселенців немає в даний момент за місцем реєстрації, соцпрацівники залишають повідомлення, в якому вказують орган соцзахисту, куди їм необхідно з'явитися протягом 10 днів. Наступного дня акт передається до управління соціального захисту. Якщо протягом 10 календарних днів людина не звернулася, не з'явилася, то управління соцзахисту з наступного місяця від виявлення такого факту припиняє виплату допомоги", - розповіла Приходько.

За її словами, були випадки, коли люди реєструвалися в магазинах за адресами, яких не існує, на заправках, у супермаркетах.

"Звичайно, це зловживання коштами, які люди отримували. Свідомо надавали інформацію, бо за даними адресами не могли проживати. Також люди вказували номер багатоповерхового будинку без квартири. Досить багато подібних випадків. До нас надходять не поодинокі дзвінки від господарів квартир, які повернулися додому і побачили наше повідомлення. Телефонують і говорять, що такі люди взагалі у них ніколи не проживали і вони їх не знають. Були випадки, коли люди отримували гроші, а насправді перебували за кордоном", - поділилася Приходько результатами перевірок.

Проте перевірити всіх переселенців неможливо через невелику кількість працівників, відсутність транспортних засобів та віддаленість.

"Люди зареєстровані як внутрішньо переміщені особи там, де на той час ще були окуповані території. Розумієте, є "Дія", люди через неї подали заявку, додаток прийняв адресу, автоматично їм призначив виплату. Є й такі випадки, але дістатися туди дуже важко", - каже Приходько.

За її словами, 95% перевірок відбувалося у Харкові. При цьому дзвінки надходять від громадян із різних громад. Кажуть, що знають людей, які мають статус та отримують кошти, але мешкають удома. Тож зловживань достатньо і по області.

Яке покарання чекає на порушників

Згідно з ухвалою, з місяця виявлення, надання інформації в управління з наступного місяця потрібно зняти з таких переселенців виплати.

"Але я знаю, що співробітники поліції відкривають виробництво, це вже їхня робота. Абсолютно всі, хто скористався коштами, але не мав на це права, будуть виявлені. Бо проводиться верифікація: де людина знаходилася, працювала, отримувала кошти. І громадяни змушені будуть їх повернути", - пояснила Приходько.

У перспективі, за її словами, можливі зміни у верифікації переселенців.

"Там будуть суттєві зміни щодо отримання коштів, а саме періодів, вимог до внутрішньо переміщених осіб, до території, на якій вони проживали або проживають. Також, наприклад, не 100% отримуватимуть, а 50. Звертаю увагу, що досить великий відсоток позбудеться права на отримання цієї допомоги, якщо цей проект пройде", - каже начальник ГУ Національної соціальної сервісної служби у Харківській області.

"Ми всі громадяни і повинні дотримуватися законів. Війна триває, всі українці її проживають, наші хлопці захищають країну, великі кошти йдуть як на війну, так і на інше. Є люди, які втратили житло, здоров'я, рідних, мабуть, вони потребують більшу увагу і допомогу Ці кошти можуть бути спрямовані як на медицину, так і на реабілітацію, будемо говорити, не тільки про воїнів, людей з інвалідністю, але і дітей, і так далі, тому важливо все-таки дотримуватися законодавства, не втрачати людяність. Не хотілося б говорити, що треба доносити на своїх, тому треба бути законослухняними та розуміти, що якщо ми йдемо до Європи, то маємо один одного підтримувати", - закликала Приходько.

Якщо переселенці змінюють місце проживання, вони мають звернутися до соцслужби

Які правила для переселенців, щоб уникнути несвідомого порушення вимог?

"Люди можуть для початку переглянути свої довідки, які вони отримали, звернути увагу на вказану там адресу. Якщо дійсно це адреса, за якою вони проживають, питань немає. Якщо там є якісь помилки або людина змінила адресу і хвилюється, що її позбавлять права, а додому ще не повернувся, — треба звертатися до управління соціального захисту за місцем своєї реєстрації. Фахівці приймуть людину і зроблять поправку. Сьогодні ніхто не позбавляє права на отримання допомоги: ви переїхали з Харкова до Чернігова, а з Чернігова на Полтавщину чи на Сумщину. Будь ласка, звертайтеся, не ховайтеся, не обманюйте нікого, підходьте, все документально оформлюйте та отримуйте допомогу", - сказала фахівець.

Що потрібно, щоб припинити дію статусу ВПО, якщо, наприклад, повертається додому?

"Можна це зробити і в програмі "Дія" або звернутися до будь-якого управління соцзахисту. Є єдина система, в яку можна увійти та зняти цей статус", - пояснила вона.

Скільки людей позбавили виплат

Начальник відділу здійснення держконтролю за дотриманням прав дітей головного управління національної соціальної сервісної служби в Харківській області Валентина Бовіна розповіла, скільки людей позбавили статусу ВПО на Харківщині.

За її словами, всього було 4185 перевірок – це за 2022-2023 роки.

За 2022 рік було складено 2344 акти про непідтвердження статусу. За 2023 рік – 449 актів, згідно з якими не підтверджено місце проживання.

"За нашими даними, 647 людям припинили виплати", - сказала вона.

На сьогодні на території Харківської області враховано 478 тисяч переміщених осіб. Це 392 тисячі сімей.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах