Інструкція та популярні запитання: як купити ліки за електронним рецептом

Як купити ліки за електронним рецептом в Україні: інструкція.

Як купити ліки за електронним рецептом в Україні: інструкція. Фото: gettyimages.com

Події
31 березня 2023 20:33

Із завтрашнього дня, 1 квітня, в Україні 60% ліків продаватимуться виключно за рецептом від лікаря. При цьому українці можуть придбати медикаменти як за електронним, так і паперовим рецептом. У МОЗ розповіли, як отримати такий рецепт, і відповіли на низку популярних питань щодо нововведення.

До рецептурних лікарських засобів відносяться антибіотики, протисудомні, гормональні препарати, у тому числі протизаплідні, препарати для лікування артеріального тиску, серцевих захворювань, деякі антигістамінні. Ряд звичних ліків, зокрема знеболювальних або протизастудних, також можуть належати до рецептурних препаратів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Пацієнт сам вибиратиме, в якому вигляді йому виписати рецепт – в електронному чи паперовому форматі. Однак особливість електронного рецепту полягає в тому, що його можна оновити або одержати заново (за потреби) у дистанційному форматі.

Який лікар може виписати е-рецепт?

Виписати рецепт можуть лікарі всіх спеціальностей державних, комунальних та приватних клінік, або ж лікарі-ФОП. Однак до нього потрібно з'явитися на прийом принаймні один раз, щоб він сформував електронне призначення, вказавши діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції щодо прийому ліків.

В аптеці фармацевт запропонує покупцеві список ліків, що підходять по діючій речовині, тому ліки можна вибрати зі списку наявних відповідно до свого бюджету та побажань.

Якщо людина має хронічну хворобу

Коли пацієнт має хронічну або гостру хворобу, через що він потребує тривалого курсу лікування або профілактики, електронний рецепт можна буде отримати дистанційно. Для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря в онлайн-режимі (про це варто домовитись заздалегідь). Для цього в системі повинен значитися діагноз і призначення лікаря.

Сімейний лікар зможе сформувати електронний рецепт дистанційно, тому йти на прийом знову не буде потреби. Однак відвідувати лікаря іноді все ж таки варто, щоб стежити за перебігом хвороби.

Скільки діє е-рецепт?

Купити ліки за електронним рецептом можна протягом 30 днів. Якщо ж це наркотичні (психотропні) ліки, то зробити це потрібно протягом 10 днів.

Рецептом можна скористатися повторно

Як пише "УП Життя", електронний рецепт можна використовувати повторно, якщо під час першого походу в аптеку ви купили меншу кількість ліків, вказано. Коли ви купите потрібні препарати в повному обсязі, рецепт перестане діяти.

Як отримати електронний рецепт?

  1. Зверніться до лікаря на прийом;
  2. Виберіть, у якому вигляді вам потрібно виписати рецепт – електронному чи паперовому (якщо немає телефону);
  3. При виборі електронного рецепту лікар за необхідності зареєструє вас в електронній системі охорони здоров'я та сформує е-рецепт, вказавши діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкцію з прийому ліків;
  4. Після цього ви отримаєте SMS-повідомлення, в якому буде вказано номер електронного рецепту та унікальний код для його погашення;
  5. Знайти аптеку, де можна купити ліки за е-рецептом, можна на спеціальному дашборді за посиланням. Там можна вибрати потрібне місто та знайти адресу відповідної аптеки на карті;
  6. Повідомте фармацевту реквізити з SMS - номер рецепту та код погашення;
  7. Виберіть ліки із запропонованого списку препаратів, які є в наявності та підходять по діючій речовині, та купіть його.

Особливості через війну

З огляду на ситуацію у регіонах, де ведуться бойові дії, рецептурні ліки можуть відпускати без рецепта. Однак це послаблення не поширюється на наркотичні та сильнодіючі (отруйні) ліки.

До того ж без рецепта рецептурні ліки можуть закуповувати безпосередньо у дистриб'юторів волонтери, благодійні організації, військові адміністрації, підрозділи ЗСУ.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах