Небезпечно на Північній Салтівці, Олексіївці, у П'ятихатках: 1,2 мільйона гектарів Харківської області заміновано

У Харківській області заміновано 1,2 мільйона гектарів.

У Харківській області заміновано 1,2 мільйона гектарів. Фото: ДСНС

Події
29 березня 2023 13:21

Харківські силовики разом із військовою адміністрацією попереджають про високу мінну небезпеку – заміновано понад 1,2 мільйона гектарів території області. Тому в області діятимуть обмеження та заборони на відвідування цвинтарів, лісопарку та водойм.

Про це йшлося на спільному брифінгу 28 березня голови ХОВА, силових структур та ДСНС Харківського регіону.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На Харківщині знаходиться 786 цвинтарів, які традиційно відвідують громадяни у поминальні дні. Рішення про заборону відвідування кладовищ прийматимуть місцева влада. Поліцейські залучатимуться для охорони громадського порядку.

«Сьогодні під час засідання Ради оборони Харківської області та Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій безпеки громадян було ухвалено рішення про заборону відвідування кладовищ та місць поховань під час Великодніх свят. Обмеження діятимуть на території регіону і, насамперед, стосуються таких населених пунктів, які перебували у тимчасовій окупації та де відбувалися активні бойові дії», – розповів голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Повний список місць, які категорично забороняються для відвідування, буде опубліковано додатково.

Читайте також: У Харкові напередодні Великодня закриють кілька кладовищ

Олег Синєгубов також додав, що з ініціативи Президента України до Харківської області направлено додаткові загони підрозділів ДСНС для розмінування. Насамперед, увага саперів буде зосереджена на знешкодженні об'єктів критичної інфраструктури, щоб якнайшвидше відновити електропостачання на деокупованих територіях області.

Небезпечно на Північній Салтівці, Олексіївці, у П'ятихатках: 1,2 мільйона гектарів Харківської області заміновано фото 1Небезпечно на Північній Салтівці, Олексіївці, у П'ятихатках: 1,2 мільйона гектарів Харківської області заміновано фото 1

Де у Харкові та області виявляють міни

За інформацією керівника харківської поліції Володимира Тимошка, з перших днів повномасштабної війни рятувальники 24/7 займаються розмінуванням, проте пріоритет досі – за інфраструктурними об'єктами. На територіях, що були під окупацією чи в зоні бойових дій, дуже велика мінна небезпека. Тому просить із розумінням поставитися до заборон та обмежень.

"Ми очікуємо, що люди масово поїдуть на цвинтарі. У сільській місцевості цвинтарі мало і дуже рідко огороджені парканами. Ми не можемо фізично виставити поліцейських на кожен цвинтар. Хоча намагатимемося їх перекрити. Такі завдання отримують начальники — виставляти людей як мінімум на суботу-неділю біля цвинтарів, щоб просто не пускати фізично. Тут ми вже розвертатимемо і не пускатимемо", — попередив Тимошко.

У Харкові також діє заборона на відвідування лісопарку та водосховищ.

«Минулого року росіяни дистанційно минули райони Харкова. Північна Салтівка, П'ятихатки, Олексіївка – це райони, які можуть бути небезпечними, – сказав Володимир Тимошко, – у зоні ризику всі водоймища, які ще ніхто не перевіряв».

Керівник ГУНП у Харківській області закликав громадян утриматися від відвідування цвинтарів, лісопаркових зон та водойм, потенційно небезпечних зон.

Скільки людей на Харківщині підірвалися на мінах

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій Харківської області розповіли, що росіяни здійснювали мінування як ручним способом, так і дистанційним, через постійні обстріли територію щільно забруднено нерозірваними боєприпасами. Після деокупації на території регіону вже сталося 137 випадків підриву цивільного населення, внаслідок спрацьовування вибухових засобів, загинули 24 особи та отримали поранення 113 осіб.

"На жаль, велика кількість цвинтарів та їх площа унеможливлюють виконання заходів щодо їх розмінування. Значний фактор у цьому відіграє те, що вкрай складно провести обстеження території, покритої металевими предметами. Відповідно до пріоритетних завдань, визначених керівництвом ХОВА, всі піротехнічні розрахунки задіяні в оперативному реагуванні на виявлені ВНП, очищення територій під лініями електропередач з метою відновлення роботи об'єктів критичної інфраструктури", - пояснили у ДСНС.

Як розповів начальник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області Олександр Волобуєв. на день рятувальники отримують від 300 до 800 заявок від мешканців Харківщини щодо замінування територій. Здебільшого це території на півночі регіону, зокрема Липці.

На розмінування регіону потрібно багато часу.

"Приміром, в екопарку, площа якого становить 140 гектарів, машина для розмінування не зможе пройти, вручну сапер зможе обстежити за один день до десяти квадратних метрів території і один розрахунок з п'яти осіб буде там працювати 7000 днів", - говорить Волобуєв.

Наразі ДСНС сконцентровано на розмінуванні критичної інфраструктури, яку окупанти мінували цілеспрямовано. Решту території розмінують точково.

"Так, як обсипав нас ворог, такого немає ніде у світі. До нас приїжджають міжнародні волонтерські організації — і вони жахаються від такої ситуації. На Граківському напрямку (неподалік Чугуєва — Ред.) ділянку 100 метрів на 20 метрів — 250 мін викопали, зняли там. У Гусарівці на ділянці десь п'ять на сто одну міну підривали і вибухнуло близько 30 мін. Одну знищували, і від детонації вибухнуло ще близько 30 мін", - розповів начальник харківської ДСНС.

Наразі над з розмінуванням території Харківської області, окрім рятувальників, працюють дев'ять міжнародних гуманітарних організацій.

Довідка Vgorode. З 24 лютого 2022 року фахівці вибухотехнічної служби здійснили 1557 службових виїздів, оглянули понад 2500 га території, виявили та знешкодили понад 3850 вибухонебезпечних предметів, знищили понад 4500 кг вибухових речовин.

За час воєнного стану лише працівниками управління вибухотехнічної служби ГУНП у Харківській області перевірено:

  • понад 350 тіл цивільних осіб, убитих окупантами;
  • оглянуто понад 77 км ЛЕП для відновлення електропостачання у деокуповані населені пункти,
  • 139 км доріг державного та місцевого значення,
  • 80 км шляхів південної залізниці у Балаклійському, Ізюмському, Дергачівському та Куп'янському напрямках,
  • 43 стаціонарні станції операторів мобільного зв'язку для відновлення покриття;
  • близько 1200 га території сільськогосподарських угідь;
  • 91 об'єктів критичної інфраструктури;
  • 537 житлових та нежитлових приміщень;
  • понад 1500 одиниць знищеної військової техніки та пошкодженого цивільного автотранспорту.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах