Російського льотчика Максима Криштопа, який бомбив Харків, планують обміняти

Російського пілота Максима Криштопа, який бомбив Харків, можуть обміняти.

Російського пілота Максима Криштопа, який бомбив Харків, можуть обміняти. Фото: Інтерфакс

Події
14 березня 2023 08:45

Шостого березня 2023 року Дзержинський суд Харкова задовольнив клопотання Офісу Генпрокурора і ухвалив рішення про передачу російського пілота Максима Криштопа для обміну як військовополоненого.

Про це йдеться у ухвалі Дзержинського райсуду Харкова, яке опублікували в Єдиному держреєстрі судових рішень, передає "Суспільне Харків".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Відповідно до листа Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими прийнято рішення про передачу його для обміну як військовополоненого та надано витримку з протоколу про прийняття рішення про затвердження списку для здійснення передачі військовополонених ворогів та звільнення перебувають у полоні держави-агресора оборонців України", – йдеться у рішенні суду.

Підполковника третього бомбардувального авіаційного полку 105 змішаної авіаційної дивізії 6 армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони Західного військового округу РФ Максима Криштопа було засуджено до 12 років ув'язнення. Саме він, пілотуючи Су-34, скинув вісім авіабомб у районі телевежі у Харкові. Вирок було ухвалено на початку березня 2023 року.

"У вищезгаданому бойовому розпорядженні, серед іншого, були визначені координати мети радіотелевізійної станції, що передає, Харків, кількісний склад повітряних суден двох літаків Су-34, а також засоби ураження шістнадцять фугасних авіаційних бомб вагою 500 кг (ФАБ-500)... Надалі, будучи обізнаним з нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема положеннями Женевських конвенцій, усвідомлюючи явну злочинність власних дій і бажаючи настання тяжких наслідків, злетів разом зі штурманом на літаку Су-34 бортовий номер 06, спільно з іншим літаком, з військового аерод. У напрямку України, близько 18 години перетнув державний кордон, і перебуваючи в повітряному просторі України о 18 годині 09 хвилин, зробив бомбардування РТПС Харків 8 авіаційними бомбами ФАБ-500 загальним тротиловим еквівалентом 2 тонни 400 кілограмів. За наслідками бомбардування телевізійна башта РТПС Харків отримала пошкодження металоконструкції, які значно знизили її несучу спроможність та унеможливлюють її подальшу безпечну експлуатацію, пошкоджено адміністративну будівлю станції, а також обладнання товариства з обмеженою відповідальність "лайфсел" на суму 433 965,31 гривень, обладнання приватного акціонерного товариства "Київстар" на суму 96 576,00 гривень та обладнання приватного акціонерного товариства "ПФ Україна" суму 591 124,15 гривень", - сказано у ухвалі суду.

За кілька хвилин літак був уражений військовослужбовцями Національної гвардії України, пілот катапультувався та був затриманий наступного дня, 7 березня.

Пілота за рішенням суду звільнять з-під варти та передадуть під нагляд представникам Головного управління розвідки Міністерства оборони України для організації та проведення його обміну як військовополоненого. Підполковник не заперечував свого обміну як військовополоненого.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах