Харківський військовий комісар розповів, хто із молоді не підлягає мобілізації

Харківський військком розповів, хто із молоді не підлягає мобілізації.

Харківський військком розповів, хто із молоді не підлягає мобілізації. Фото: BBCcCNN

Події
13 березня 2023 16:36

Категорія призовників віком від 18 до 27 років не підлягають мобілізації. Якщо хлопець цього віку має на руках приписне свідоцтво, за законом він не може бути мобілізований.

Про це повідомив військовий комісар обласного територіального центру комплектування Володимир Арап.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

«Цим категоріям нема чого переживати, вони можуть займатися своїми справами, їх ніхто не викликатиме. Однак юнаки від 18 до 27 років, які або проходили службу у Збройних Силах України чи інших збройних формуваннях, або були визнані обмежено придатними та стали військовозобов'язаними, або, закінчивши військові кафедри, стали офіцерами запасу, вони є військовозобов'язаними та можуть бути покликані під час мобілізації», – уточнив військком.

За його словами, мобілізація в Україні проводиться безперервно з початку оголошення першого Указу президента про мобілізацію. Вік військовозобов'язаних з 18 до 60 років. У воєнний час тимчасово придатні також підлягають мобілізації.

«Під час попереднього року плани з мобілізації по Харкову та області виконувались. Частина з мобілізованих – добровольці та резервісти. Ті, хто не має військової спеціальності – враховується їхня цивільна спеціальність (водії, лікарі, інженери, бухгалтери). Навіть якщо ми відправляємо військовозобов'язаних до військової частини, коли вони прибувають після навчального центру (де вони проходять базову підготовку), їх можуть залучити за своєю спеціальністю – це вже проводиться в рамках військової частини. Усі військовозобов'язані, яких ми відправляємо у військову частину, поділяються на дві категорії: хто проходив військову службу та хто не проходив військову службу. Хто проходив – можемо комплектувати військову частину безпосередньо, а хтось не проходив – обов'язково проходить курс навчання через навчальні центри. На початку агресії це не дотримувалося, особливо у частині добровольців. Тепер це суворо контролюється», – розповів військком.

Він зазначив, що з початком агресії більшу частину мобілізаційного ресурсу в області було втрачено.

«Ми розуміємо, що навіть із деокупацією в Ізюмському, Куп'янському районі та навіть у Харкові ресурс не повернувся. Але люди повертаються, місцеві адміністрації беруть на облік тих, хто повернувся, обов'язково надають про них інформацію до військкоматів, і якщо ці люди не мають права на відстрочку або не заброньовані, вони підлягають мобілізації», - розповів Арап про те, як відбувається мобілізація зараз.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах